Sunday, December 09, 2012

میرزا قاسمی

میرزا قاسمی یکی از غذاهای محلی شمال کشورمون، خصوصاً استانهای گیلان و مازندران است که توسط محمد قاسم خان والی (حاکم رشت در زمان ناصرالدین شاه) ابداع، مرسوم و به نام خودش نام گذاری شده. بادمجان کبابی، سیر کوبیده، گوجه و تخم مرغ  مواد اصلی این غذا رو تشکیل می دن که در واقع ورژن اورجینال اون است ولی من با اجازه دوستان شمالی با تغییراتی جزئی مثل اضافه کردن پیاز داغ, اون رو به ذائقه خودمون نزدیک تر کرده ام که در زیر روش کارم رو توضیح می دم.
قبل از توضیح مراحل کار لازم می دونم بگم از اونجا که میرزا قاسمی جزء غذاهایی است که نمی شه خیلی روی تزئین اونها مانور داد، به دنبال راهی بودم تا در عین سادگی بتونم این غذا رو به شیوه زیبایی ارائه بدم. تا اینکه به ذهنم رسید برای اینکار از کاسه های بادمجان استفاده کنم. این ایده در ذهنم بود ... تا روزی که در وبلاگ دوست هنرمندم زارای عزیز چشمم به میرزاقاسمی خوشمزه اش در کاسه های بادمجان افتاد و مثل خیلی مواقع دیگه که به کرات برام پیش اومده به این نتیجه رسیدم چیزی که من از اون اطلاع ندارم شاید برای من نوعی ابتکار یا نوآوری و خلاقیت به حساب بیاد، ولی همون چیزی است که قبل از من بارها و بارها توسط ذهن های خیلی فعال تر اجرا شده. کما اینکه ممکنه این ایده برای شما هم چیز جدیدی نباشه. در هر حال زارا جان میرزاقاسمی اصل شمالی رو در این لینک توضیح داده اند که میتونین ازش کمک بگیرین.
مواد لازم:
بادمجان ١ کیلو
سیر له شده یک بوته
گوجه خرد شده ٣ عدد
رب گوجه نصف قاشق غذاخوری
پیاز متوسط ٢ عدد
تخم مرغ ٢ عدد 
روغن به میزان لازم
طرز تهیه:
ابتدا بادمجان ها رو به این روش کباب و بعد ساطوری می کنیم.
برای آماده کردن کاسه های بادمجان, با یه قاشق توپی یا مرباخوری داخل بادمجانهای شسته و خشک شده رو خالی می کنیم. با برس چرب کرده و داخل فر گریل می کنیم و کنار می گذاریم.
پیازهای خلال شده رو سرخ می کنیم و سیر له شده، رب گوجه و نمک، فلفل ادویه رو به اونها اظافه می کنیم و مقداری تفت می دیم. (نیازی نیست پیازها رو خیلی سرخ کنین همین که طلایی بشن کافی است, اگه پیاز های من زیاد تغییر رنگ داده به دلیل کار همزمان عکاسی و آشپزی است).
گوجه های خرد شده رو هم تفت می دیم و حدود یک استکان آب جوش به مایه اضافه می کنیم تا گوجه ها خوب له و پخته بشن. بعد صبر می کنیم  تا مایه غلیظ شده و آب خودش رو از دست بده.
تو یه ظرف دیگه بادمجان های کبابی ساطوری شده رو هم تفت می دیم و وقتی مقداری سرخ شد، سس رو به اون اضافه می کنیم و باز تفت می دیم. بهتره برای اینکه بادمجانها یک دست بشن تا ته قاشق اون رو توی ماهیتابه نرم کنیم.
بعد تخم مرغ ها رو با چنگال یا ویسک می زنیم در حدی که بافتش از هم باز بشه و به مایه میرزا قاسمی اضافه کرده و سریع هم می زنیم تا تکه های تخم مرغ توی میرزا قاسمی دیده نشن. 
و نهایتا ً میرزا قاسمی ما آماده است.
***
نکته:
* در میرزا قاسمی اصل از پیاز داغ استفاده نمی شه، ولی من چون هر دو روش رو امتحان کرده ام، ترجیحا این غذا رو با پیاز داغ تهیه می کنم.
* معمولاً تخم مرغ رو به صورت جداگانه نیمرو کرده و به مایه میرزا قاسمی اضافه می کنن. من چون ترجیح می دم تکه های تخم مرغ توی میرزا قاسمی دیده نشه، اون رو می زنم و مستقیماً به مایه بادمجان اضافه می کنم تا به خرد مایه بره.
* همونطور که توی بادمجان کبابی هم گفتم بهتره بادمجانها رو از طول ساطوری کنیم تا وقتی پخته و نرم شد حالت کشدار پیدا کنه .
* قبل از اضافه کردن تخم مرغ اگه احساس کردیم مایه بادمجان خیلی سفت است می تونیم به اندازه یک استکان آب جوش به اون اضافه کنیم و وقتی به غلظت مناسب رسید، تخم مرغها رو اضافه کنیم.
* نهایتاً اگه پیاز داغ رو از این غذا حذف و تخم مرغ رو همراه با سیر و ادویه جات نیمرو و بعد به بادمجان اضافه کنین، همون میرزا قاسمی اصل شمالی رو تهیه کرده اید که انتخاب اون به ذائقه و سلیقه غذایی تون بستگی داره.
***
نوش جان :)))


27 comments:

  1. عاااااااااااشق میرزا قاسمی هستم دستت درد نکنه عالی شده

    ReplyDelete
    Replies
    1. الهی ... مائم خیلی دوست داریم, نوش جونتون لیلا جون

      Delete
  2. عااااشقشم ، دستت درد نکنه عزیز دلم ، چقدر بامزه توی اون بادمجونها سرو کردی ، عجب فکر بکریه :))) نوش جونتون

    ReplyDelete
  3. نوش جونتون لاله جون...درسته منم تا دیدم یاد سرو زارا جون افتادم :) ..ایده قشنگ و شیکیه:)
    آقای کفایی اسم این مدل میرزا قاسمی رو که خودشون هم با پیاز درست می کنن گذاشتن "میرزا کاظمی" :))) هر غذایی رو آدم باید باب طبع خودش درست کنه...دستت درد نکنه خانومی

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم هانی جان, میرزا قاسمی یا میرزا کاظمی :)) اقای کفایی و ندیده ام. ولی اسم گذاریشون جالب بوده.
      مرسی عزیزم

      Delete
  4. راستی یادم رفت بگم..اینکه وجه تسمیه این غذا رو گذاشتی خیلی جالب بود..ممنون

    ReplyDelete
    Replies
    1. *** خواهش می کنم هانیه جان و ممنون

      Delete
  5. سلام مجدد.خیلی عالی . توصیه می شود برای هفته بعد به تصویر سوم میرزا قاسمی عنایت ویژه داشته باشید.اگر بادمجان آن از نوع سوخته باشد ، ما هر سه نوع هنر نمایی شما را یکجا خواهیم داشت. فراموش نشود جمعه این هفته و یا شنبه هفته بعد. انتخاب با خودتان. ارادتمند

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام ... به وبلاگ سبز و ترش خوش آمدید
      لطفا برای دریافت پاسخ خود به پست بادمجان کبابی رجوع فرمائید

      (اپراتور)

      :))

      Delete
  6. لاله جون عالیه دستت دردنکنه, منم از عاشقان میرزاقاسمی ام.
    راستی یه سوال, شرمنده اگه جاش اینجا نیست, اگه صلاح دونستی پاک یا ویرایشش کن عزیزم, من نمی تونم از طریق فیس بوک پیغام خصوصی واست بفرستم, ایمیلتم ندارم.
    می خواستم ببینم واسه شما هم تا حالا پیش اومده که فیس بوکتون قاطی کنه ؟ من توی صفحه هوم خودم هیچی نمی تونم ببینم جز چندتا پست تکراری, توی پیجم هم فقط آخرین پست خودم و می تونم ببینم نه مال دوستان دیگه رو. آیا تا حالا همچین چیزی واسه شما پیش اومده؟ ایده ای داری که چی کار باید بکنم؟
    مرسی دوستم
    موفق باشی

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام یاسمین جان
      ممنونم عزیزم
      راستش یاسمین جان فیس بوک اخیرا به خاطر افزایش روز به روز کاربرها و جعلی بودن تعداد زیادی از اونها, خیلی سخت می گیره. من یکی رو بارها دیس ابل کرده و به خاطر همین دو بار پیجم رو از دست دادم
      بعد از اونم همین طور ... منتها اینبار خواهرم رو ادمین کرده ام و هر وقت دیس ابل می شم لااقل پیجم باقی می مونه و با یه اکانت جدید دوباره ادمین می شم. به توام پیشنهاد می کنم حتما اینکار رو بکن. چون شما هم تک ادمینی و اگه اکانتت دیس ابل شه پیجت رو از دست می دی. این مشگلی که می گی توی هوم فیس بوکت داری رو منم دارم, چند روزی است هر چی وارد هوم فیس بوکم می شم یه سری پست تکراری می بینم. ضمن اینکه اگه یادت باشه دو سه هفته پیش روی والم چیزی پست کرده بودی و برات نوشتم گزینه شر برام بسته شده. چند روزی این مشگل و داشتم و وقتی دیدم هم با لپ تاپ و هم با آی پد این مشگل و دارم متوجه شدم ربطی به کوکی ها و این حرفها نداره تا اینکه بعد از چند روز دوباره خود فیس بوک این امکان رو برام فراهم کرد ... اونچه من متوجه شدم فیس بوک روی ارتباطاتی که از طریق پیج انجام می شه حساس است و به حساب تبلیغات می ذاره, و بدون محاکمه یا بلاکت می کنه یا دیس ابل. حدودا چهل روز پیش من رو به خاطر یه مسیج مدت سی روز بلاک کرد و نمی تونستم هیچ ارتباطی توی فیس بوک برقرار کنم تا حدودا ده روز پیش که دوباره بخاطر مسیجی که با یکی از دوستان رد و بدل کردم باز بلاک شدم

      اتفاقا منم می خواستم از بقیه کسایی که پیج دارن این سوال و بپرسم ولی فک نمی کنم همه این مشگل و داشته باشن. به هر حال یاسمین جان این ایمیل من است اگه کاری داشتی خوشحال می شم در خدمتت باشم
      laleh.dh@gmail.com

      Delete
    2. یاسمین جان مطالب هوم فیس بوک من جدید شده ولی تا امروز همش تکراری نشون می داد

      راستی اینکه می گی نتونستی برام مسیج خصوصی بذاری شاید بخاطر اینه که شما هم بلاک شدی . مراقب باش اگه جایی خواستی چیزی پست کنی یا کامنتی بذاری و از فیس بوک این پیغام رو گرفتی که اگه اینکار رو کردی دیس ابل میشی از فرستادن اون کامنت صرف نظر کن چون بعد بدون هیچ اخطاری دیس ابل می شی ... من بار اول همین اشتباه رو کردم و اکانتی که سه سال ازش خاطره داشتم رو از دست دادم و از اون روز دیگه هیچ خاطره و دلبستگی به فیس بوک ندارم و تقریبا فعالیتم به جز در محدوده پیج به صفر رسیده
      :)) البته این تجربه من است


      Delete
  7. مثل همیشه عالیییییییی لاله جون . دستت درد نکنه عزیزم .

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) ممنونم عارفه جان, خیلی لطف داری عزیزم

      Delete
  8. این بادمجونها چه توپول مپولند :)))
    میرزا قاسمی یکی از اون خوراکهای هست که حتی کسانی که از سیر بدشون میاد با کمال میل میخورند :)))
    من هم خیلی دوست دارم ، خیلی جالب شده تو این کاسه های بادمجونی :) ولی پوختت کاملا متفاوت از من شده ، به خصوص با پیاز
    من هم یل ایده واسه هفت سن پیدا کرده بودم که دیدم تو تمام مجله ها و فیسبوک از این ایده استفاده شد و من هنوز منتظر عیدم :))))))
    ولی چون جالبه ، فکر کنم به اجرا بزارم

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی گیلدا جون
      من فک می کنم سبکی که من درست می کنم با همه شمالی ها فرق بکنه البته قبلش صادقانه اقرار کردم که میرزا قاسمی ام ورژن خودم است ولی چه
      :)) کنم از پیاز داغ توی غذا خیلی لذت می برم
      ایده تم بذار مهم اینه که قشنگ است
      برای منم به کرات پیش اومده

      :)))

      Delete
  9. دست گلت درد نکنه لاله جون ، عالی شده... مرسی از اینهمه لطف ... ما مازندرانیها هم با پیاز داغ درست می کنیم ولی گیلانیها خیلی روی این بابت حساس هستن و نوع اصیلش باید با سیر باشه که ... اون پست من اصیل گیلانی هاس

    ReplyDelete
    Replies
    1. خواهش مي كنم زارا جان هرچي گفتم عين واقعيت بود، خيلي جالبه، نمي دونستم مازندراني ها با پياز داغ درست مي كنن، به اطلاعاتم اضافه شد، مرسي ***

      Delete
  10. لاله جونم دستت طلا عزیزم با این ایده خوشگلت! من وقتی مهمون غیر ایرانی دارم خیلی پیش میاد که میرزاقاسمی درست کنم و همیشه هم خیلی خوششون میاد! حتی گاهی دستورش رو می گیرن! حالا دفعه دیگه این مدلی سروش می کنم! خیلی شیک هست ضمن این که این امکان رو میده که تک نفره سرو شه... ممنونم عزیزم

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم شبوي عزيز :)) چه حس خوبي به ادم دست مي ده وقتي مي شنوه خارجي ها هم از يه غذاي محلي كشورمون لذت مي برن، البته بادمجون كبابي همه جاي دنيا طرفدار داره و الحق هم كه خيلي خوشمزه است

      اميدوارم دفعه ديگه كه درست كردي بيش از هميشه به خودت و مهمونات مزه بده، بازم ممنون****

      Delete
  11. لاله جون سلام
    خوبی خانم. ممنون از توضیحاتت, همون روز واست ایمیل زدم نمی دونم رسیده یا نه؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزیزم
      شرمنده ام یاسمین جان
      متاسفانه گاهی فرصت نمی کنم ایملهام و چک کنم الان نگا می کنم
      *** بازم ببخشید

      Delete
  12. Replies
    1. ممنونم فرخنده جان و عذر خواهی می کنم بابت این همه تاخیر در پاسخ به شما

      Delete