Tuesday, November 13, 2012

نان قابلمه ای تبوله

سالاد تبوله رو که تقریباً همه می شناسیم، یه سالاد عربی است که خصوصاً توی لبنان و سوریه طرفدارای زیادی داره و با ذائقه ما ایرانی ها هم نسبتاً هم خوانی داره. من راجع به طرز تهیه این سالاد توی این پست به طور مفصل توضیح داده ام، ولی این بار می خوام در مورد نون تبوله صحبت کنم. زمانی که برای اولین بار این نون رو دیدم اولین چیزی که توجهم رو به خودش جلب کرد, نقش و نگار سبزیجات روی این نون بود که به نوعی اون رو از سایر نونها متمایز می کرد. به همین خاطر تصمیم گرفتم یک بار امتحانش کنم و اتفاقاً نون جالبی هم از آب در اومد. این نون بخاطر سبزیجات و بلغوری که داره طعمی متفاوت از نونهای معمولی داره و به نوعی من رو یاد نونهای رژیمی می ندازه بنابراین اگه با سلیقه غذایی تون جور در میاد پیشنهاد می دم یه بار امتحان کنین. 
چقدر نون نون کردم :))
مواد لازم:
آب ولرم ١/٤ و ٢ پیمانه
نمک ٤ - ٣ قاشق چای خوری
خمیر مایه ١ قاشق غذاخوری
آرد ٤ پیمانه
بلغور گندم ترجيحا ريز ١/٣ پیمانه (من از بلغور قهوه ای استفاده کردم)
آب جوش ١/٣ پیمانه 
جعفری ١ مشت بزرگ
نعناع ١ مشت کوچک
پیازچه همراه با مقداری از ساقه ٢ عدد
رنده پوست ١ عدد لیموترش
طرز تهیه:
ابتدا بلغور رو با اون ١/٣ پیمانه آب جوش مخلوط می کنیم تا برای حدوداً ٣٠ - ٢٠ دقیقه خوب خیس بخوره.
تو این فاصله نعناع و جعفری رو پاک می کنیم، برای این نون بهتره حتی ساقه های کوچک سبزیجات رو هم بگیریم و فقط از برگ اون استفاده کنیم. بعد به همراه پیازچه کاملاً ریز خردشون می کنیم. اگه به عکس های برش خورده نون نگاه کنین متوجه می شین من به قدری سبزیجاتم رو خرد کرده ام که تقریباً اثری از اونها در نون دیده نمی شه.
حالا یه قابلمه سایز متوسط بر می داریم و آب ولرم، نمک، مایه خمیر، آرد و بلغور رو در اون می ریزیم و با یک قاشق خوب مواد رو با هم مخلوط می کنیم. اگه احیاناً آب بلغور کاملاً به خردش نرفته بود، آب اضافه اون رو می گیریم.
حالا رنده پوست لیموترش و سبزیجات خرد شده رو هم اضافه می کنیم و دوباره مواد رو با هم مخلوط می کنیم. در قابلمه رو می ذاریم و به مدت یک ساعت تا یک ساعت و نیم در دمای محیط قرار می دیم تا خوب ور بیاد و حجمش دو برابر بشه.
همون طور که می بینین حجم خمیر بعد از یک و نیم ساعت دو برابر شده، حالا با قاشق خمیر رو یک بار با هم مخلوط می کنیم یعنی یک دور کامل قاشق رو داخل خمیر حرکت می دیم تا همه هوای موجود اون خارج شه و پفش بخوابه.
و دوباره در قابلمه رو می گذاریم و اینبار برای ١٤ - ١٠ ساعت داخل یخچال می گذاریم. و روز بعد که قابلمه رو از یخچال بیرون میاریم خمیر ما به این شکل است. حالا با مقداری گوجه گیلاسی و نعناع و جعفری و ساقه پیازچه یه درخت نقاشی می کنیم.
در آخر قابلمه رو داخل فر از پیش گرم شده با حرارت ٤٥٠ درجه فارنهايت می گذاریم و اجازه می دیم به مدت ٤٠ تا ٣٥ دقیقه بپزه و نون تبوله ما آماده است که روی پنجره سیمی خنکش می کنیم.
***
نکته:
ضخامت یا پف نون بستگی به سایز قابلمه ای داره که استفاده می کنین, من نمی خواستم نون خیلی تو پُری داشته باشم ولی شما اگه خواستین می تونین از قابلمه سایز کوچک تر استفاده کنین.
***
حالا چون این نون به اسم تبوله است و یکی از اجزاء اصلی تشکیل دهنده سالاد تبوله خیار است برای اینکه عین رسپی رو رعایت کرده باشیم با برشهايي از اين نون یه ساندویچ نون،پنیر، خیار می گیریم و به عنوان صبحانه يا عصرانه از خوردن اون در كنار خانواده لذت مي بريم :))
و اما در وصف این نون می تونم بگم همسر من که آدم شکموئی نیست و بر خلاف من که همه غذاها برام خوشمزه هستن, بین غذاهای نسبتاً خوشمزه, خوشمزه, خیلی خوشمزه و واقعاً خوشمزه تفاوت قائل می شه و از طرف دیگه ارادت خاصی هم به نون داره, وقتی امشب این نون رو امتحان کرد گفت یاد یکی از نونهایی افتاده که زمانی توی آلمان خورده و خیلی بهش مزه داده که البته من وصف اون رو قبلاً هم شنیده بودم ... خلاصه از اینکه این نون سطح کاملاً خشک و وسط کاملاً نرمی داشت خیلی خوشش اومده بود. 
یعنی خانم هایی که در این مورد با من هم دردن و همسرشون فقط در مورد غذاهای واقعاً خوشمزه هیجانی می شه, می دونن معمولاً در چنین شرایطی بدون اینکه به روی خودمون بیاریم, چقدر ذوق مرگ می شیم :)))
در هر حال امیدوارم شما هم درست کنین و خوشتون بیاد
نوش جان :))


57 comments:

  1. ای جان ، قربون ذوق مرگ شدنت ، منم عاشق اینم که ذوق مرگ بشم :))))))
    نونت حرف نداره ، خیلی هم سخت نیست و بسیار ایده ی جدیدیه ، امیدوارم که بتونم امتحانش کنم ، منم نونوا :)))
    دست گلت درد نکنه :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) اره رزی جون کی نیس والا؟؟
      بابت نونم ممنون اره خیلی راحته فقط بخاطر اینکه باید یه شب تو یخچال باشه زمان می بره وگرنه درست کردنش از کیکم ساده تر بود
      *** بازم مرسی

      Delete
  2. به به چقـــــــــــــدر خوشگل و خوشمزست مرسی خانووم

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی لیلا جون
      :)) لطف داری عزیزم

      Delete
  3. به به عالی خوشگل خوشمزه
    دلم می خواسث الان یه دو نه از این ساندویجها ذاشثم

    ReplyDelete
    Replies
    1. الهی ... جات خالی بود مونیکا جان

      Delete
  4. لاله خانوم این بیشتر شبیه یک تابلو نقاشی زیباست تا نون! با آدم حرف میزنه. بی نظیر مثل همیشه :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی زهرا جون البته باید اقرار کنم در نقاشی در حد ضایعی بی استعدادم
      :)) و شما مثه همیشه به من لطف داری

      Delete
  5. زهرا جون راست میگه بیشتر شبیه به تابلو هست :)
    خیلی جالب شده من هم مثل هانی عاشق خمیر بازی هستم با اینجور کارهای دستی :)))
    راستی ی سوال ، این دستور رو خود عربها هم دارند یا نه ؟؟ من با خیلیهاشون رفت و آمد دارم ، ولی تا به حال چیزی از این نون خوشمزه نشنیده بودم
    اگه اره که بگو برام سراغشون :)))))))))
    همسرت راست میگه ، بیشتر نانهای رژیمی آلمان به این صورت هستند، ولی این که تو این نانها هم بلغور به کار میره یا نه ، نمیدونم

    ReplyDelete
    Replies
    1. *** مرسی گیلدا جون

      نه عزیزم کاری بهشون نداشته باش چون فک نمی کنم این نون بینشون عمومیت داشته باشه, من این رو از یه وبلاگ یاد گرفته ام که منبعش رو انتهای پستم قید کرده ام و این ابتکار اون خانم است
      :)) در هر حال نونای اونجا نوش جونتون ما که فقط تعریفش و شنیدیم


      Delete
  6. منم دقیقا اولین حسم این بود که یه تابلوی زیباست!!!بعد عکس یکی مونده به آخر رو که دیدم واقعا دلم خواست که یه گازی به این تابلو خوشگل بزنم! ... به اخر پست هم که رسیدم گفتم کاش اینجا آیکون کف داشتیم که به افتخار اینهمه سلیقه و ذوق و شوق یه کف مرتب برای لاله جون هنرمندمون بزنم

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی شبو جان
      **** خیلی لطف داری عزیزم
      منم دوست داشتم یه ایکون ذوق کردن داشت تا نشون بدم وقتی همیشه با کامنتات بهم
      :)) انرژی می دی چطوری ذوق می کنم

      Delete
  7. سلام....تمام ارزش کاری شما یک طرف،طراحی های شما در منتهای زیبایست.از اینکه طراوت و نشاط و زیبایی را بر چشمانمان ارزانی داشتی ، متشکریم....سیاوش ، ستاره ، پسر گلشون

    ReplyDelete
    Replies
    1. جناب آقای دکتر و فرزانه جان عزیزم سلام
      ممنونم به خاطر همه لطفهایی که از روز اول شروع کارم تااین لحظه به من داشته اید و هر روز به همین زیبایی با کلام پرمهرتون بهم انرژی دادین و من رو شرمنده خودتون کرده اید
      *** محمد جان رو از طرف من ببوسید

      Delete
  8. مرسی از شما بلغور به انگلیسی چی میشه؟ من اگر بلغور پیدا نکردم چی می توونم جایگزین کنم

    ReplyDelete
    Replies
    1. شمیم جان می شه
      Bulgur

      راستش جایگزینی براش نمی شناسم ولی بعید می دونم پیدا نکنین خصوصاً توی فروشگاهای لبنانی حتماً پیدا می شه

      Delete
  9. Salam laleh jon ,kheili kheili khaste nabashi che noni shode in non , marekas :):):)
    Aval goftam 10 saaaaat ,,, vali bad fekr kardam badazzohr ke khamiresho dorost konam sob ye none khoshmaze mitonam tahvil begiram hamin tor taze va garm, hatmane hatman emtehan mikonam faghat bayad beram balgur bekharam bad miram to karaesh. Mamnun azizam

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام سمانه جون
      مرسی عزیزم ... اتفاقا موقع درست کردنش یادت بودم, امیدوارم درست کنی و خوشت بیاد و
      *** خبرش رو هم به من بدی

      ضمنا همونطور که خودتم گفتی بهترین زمان برای درست کردنش بعدازظهر است
      :)

      Delete
  10. merci mele hamisheeee aliiiiiiiiii mamnoon..lale joon khiar gojeharo ke lash mizarim be roghan zeitun agheshtasht mikonim???

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ممنونم سحر جان

      اضافه کردن روغن زیتون سلیقه ای است سحر جان, اگه دوست داشته باشی می تونی یه مقدار آبلیمو و فلفل سیاه رو به چند قاشق روغن زیتون اضافه کنی و کمی از اون, روی نون پنیرت بدی
      امیدوارم اگه درست کردی خوشت بیاد
      ***

      Delete
  11. این محشرهههههههههه...یعنی بی نظیره...دلتون اومد بخورینش؟ خیلیییییی ناز شده ..خیلی
    کاش بتونم امتحانش کنم..می دونی که منم عاااااشق نون و خمیر بازی :))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی هانی جون جات خالی بود عزیزم
      :)))) آرررره می دونم
      نون خیلی ساده و بی دردسری است ایشالله یه بار که وقت داشتی درست کنی و خوشت بیاد

      Delete
  12. دستت درد نکنه لاله جون متفاوت و جدید و خوشگل .

    ReplyDelete
  13. لاله جون نونات خیلی خوشگلن, آدم نخورده روحیه اش عوض میشه. حتما خوشمزه هم هستند.
    دستت دردنکنه عزیزم.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم یاسمین جان لطف داری عزیزم
      :))

      Delete
  14. لاله ی عزیزم ، واقعا ازت ممنونم گلم ، درستش کردم ، دست گلت درد نکنه خانومی
    می بوسمت :* :* :* :*
    یه بقل بزرگگگگگگگگگگگ

    ReplyDelete
    Replies
    1. عزيزم رزي جون، من چرا اين كامنت تو رو نديده بودم؟؟
      بهرحال با اين همه تاخيييييير اميدوارم از خوردنش در كنار صنم بانوي گل و آقاي همسر لذت برده باشي
      :*****

      Delete
  15. سللللللللام لاله جان. دستت درد نکنه خانمی عالی شده. راستی توی صفحه فیس بوک مسج داده بودی جواب دادم. خانمی . حالا شناختی؟ قربانت نسرین

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) ممنونم نسرین جووون اره عزیزم شناختم چرا چراغ خاموش میای؟؟؟

      ****بازم مرســــی عزیزم

      Delete
  16. salam laleh jan, mamnoon ke in recipe ro gozashti,
    faghat ye soal daram , mitoonam az arde whole wheat estefadeh konam ( be jaye ard)?

    mamnoon

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) سلام دوست عزیزم و خواهش می کنم
      راستش من تجربه ای با آرد کامل ندارم و مطمئن نیستم نتیجه اش خوب می شه یا نه اینه که نمی خوام اشتباه راهنماییتون کنم
      از اینکه نتونستم راهنمایی تون کنم عذرخواهی می کنم
      ***

      Delete
  17. ذستت درد نکنه. خیلی عالی

    ReplyDelete
    Replies
    1. خواهش مي كنم دوستم
      *** اميدوارم اگه درست كردين خوشتون بياد

      Delete
  18. سلام لاله جون

    طبقه وسط فر بزاریم؟ و اینکه در قابلمه باز باشه میشه تو سینی فر هم بزاریم؟

    ممنون

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزيزم
      بله طبقه اول فر و با در باز
      متاسفانه در مورد استفاده از سيني تجربه اي ندارم
      :) با عرض معذرت

      Delete
  19. باز هم سلام لاله جون

    یه سئوال دیگه برام پیش اومد. از چه نوع مایه خمیر باید استفاده کنیم؟ فوری یا معمولی؟ من در این زمینه تجربه ای ندارم

    ممنون

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام دوست خوبم
      من از مايه خمير فوري استفاده كردم
      سوال ديگه اي هم داشته باشيد و من جوابش رو بدونم، در خدمتم
      ***

      Delete
  20. سلام لاله جان.مثل همیشه با یه سوال اومدم(دیروز هم سوالم فرستادم شاید اشتباهی شده و به دستت نرسیده)میخواستم بپرسم اگه بخوام از خمیر مایه تازه(مکعبهای 25 گرمی فشرده)برای هر نانی استفاده کنم چطور و به چه اندازه باید استفاده کنم؟ممنون

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام نيلوفر جان نمي دونم چرا نيمده، حتي توي قسمت اسپم ها هم نرفته بود
      *** به هر حال عزيزم شرمنده ام چون تجربه اي در اين مورد ندارم دوست ندارم حدسي بهت نظر بدم
      اما از يكي از دوستام كه احتمال مي دم بدونه مي پرسم و همين جا خبرش رو بهت مي دم (حداكثر تا فردا)

      Delete
    2. نيلوفر جان از دوستم پرسيدم گفت اگه بخواي نونت حجم بگيره يه بسته ٤٢ گرمي براي حدوداً ٥٠٠ گرم آرد كافيه

      Delete
  21. ممنونم لاله جان.محبت کردی.

    ReplyDelete
  22. واقعا من اوین باره که این نون رو میبینم اینم باز اسمش نان تبوله هست یعنی شما اینو کجا خوردین منظورم یعنیباز از غذاهای کشورهای شامات مثل لبنان و فلسطین و سوریه هست

    ReplyDelete
    Replies
    1. من این نون رو از یه وبلاگ خارجی درست کرده ام که بالا لینکش رو قرار داده ام اینجا هم برای شما می ذارم که راحت تر پیدا کنین
      http://lisamichele.wordpress.com/2012/05/14/one-pot-tabbouleh-bread-and-part-11/
      البته این نون جنبه رسمی و شناخته شده نداره و این از ابتکارات این خانم است

      Delete
  23. واقعأ از دستورتان پیداست از کیک هم آسون تر است ولی واقعأ به قول همه دوستان مثل یک تابلو است حتمأ این هفته درست می کنم. واقعأ آفرین به این همه هنر
    لاله

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم از لطفت لاله جان
      *** اميدوارم اگه درست كردي خوشتون بياد

      Delete
  24. با سلام. من این نون را دیشب دیدم و امروز درستش کردم. به نظرم خیلی خوب شده. منتظرم همسر جان بیان و شب با هم میل کنیم.
    خیلی سپاس:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزيزم، خيلي خوشحالم كه دوست داشتين و نوش جان

      Delete
  25. خیلی خوب بود. من امروز درستش کردم. قیافه اش به همین خوبی شد و مزه اش هم خوب. من فقط شوید تازه هم داشتم تو خونه و یه کم اضافه کردم.
    خیلی سپاس از شما.

    ReplyDelete
    Replies
    1. نوش جونتون عزيزم، منم طعم شويد تازه رو خيلي دوست دارم
      ممنون از كامنتتون

      Delete
  26. با سلام خدمت لاله خانوم عزیز.من تازه با وبلاگتون آشنا شدم و با اجازتون یه سری از دستورات غذاییتونو تو آرشیو کامپیوترم گذاشتهام.و خواستم قبل از هر چیزی ازتون تشکر کنم.یه سوال هم داشتم:آیا میشه به جای بلغورگندم از جو هم استفاده کرد؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام منصوره جان
      خواهش می کنم عزیزم و امیدوارم اگه هر کدوم از دستورهای غذایی اینجا رو امتحان کردین راضی باشین
      در مورد این نون منصوره جان فک نمی کنم مشگلی باشه اما چون خودم با بلغور جو امتحان نکرده ام نمی تونم قطعی نظر بدم

      Delete
  27. lale joon khamir maie be English chi mishe?kash esme English mavad ro ham bezari ta bara make iran nistim tahiash asoon tar bashe va daghighan bedoonim chi baiad bekharim

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام میترا جان
      عزیزم می شه
      active dry yeast
      و در مورد نوشتن اسامی انگلیسی مواد میترا جان واقعا برام وقت گیره اما هر کجا ایرادی داشتید می تونید بپرسید اگر بدونم جواب می دم ضمن اینکه توی گوگل ترنسلیت هم که بزنید خیلی سریعتر به جواب می رسید

      Delete
  28. سلام و با تشکر از دستورهای بسیار خوش سلیقه و البته لذیذ؛ من این نون رو درست کردم و طعم خوبی داشت فقط به نظر من کمی شور شده بود!! البته اگر مثل شما با پنیر و گوجه سرو بشه بهتر میشه. خیلی ممنون،

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام سارا جان خوشحالم که دوست داشتید در مورد نمکش هم با توجه به اینکه ذائقه ها متفاوته می تونید اینبار از نمک کمتری استفاده کنید
      در هر حال نوش جان

      Delete