سالاد تبوله رو که تقریباً همه می شناسیم، یه سالاد عربی است که خصوصاً توی لبنان و سوریه طرفدارای زیادی داره و با ذائقه ما ایرانی ها هم نسبتاً هم خوانی داره. من راجع به طرز تهیه این سالاد توی این پست به طور مفصل توضیح داده ام، ولی این بار می خوام در مورد نون تبوله صحبت کنم. زمانی که برای اولین بار این نون رو دیدم اولین چیزی که توجهم رو به خودش جلب کرد, نقش و نگار سبزیجات روی این نون بود که به نوعی اون رو از سایر نونها متمایز می کرد. به همین خاطر تصمیم گرفتم یک بار امتحانش کنم و اتفاقاً نون جالبی هم از آب در اومد. این نون بخاطر سبزیجات و بلغوری که داره طعمی متفاوت از نونهای معمولی داره و به نوعی من رو یاد نونهای رژیمی می ندازه بنابراین اگه با سلیقه غذایی تون جور در میاد پیشنهاد می دم یه بار امتحان کنین.
چقدر نون نون کردم :))
مواد لازم:
آب ولرم ١/٤ و ٢ پیمانه
نمک ٤ - ٣ قاشق چای خوری
خمیر مایه ١ قاشق غذاخوری
آرد ٤ پیمانه
بلغور گندم ترجيحا ريز ١/٣ پیمانه (من از بلغور قهوه ای استفاده کردم)
آب جوش ١/٣ پیمانه
جعفری ١ مشت بزرگ
نعناع ١ مشت کوچک
پیازچه همراه با مقداری از ساقه ٢ عدد
رنده پوست ١ عدد لیموترش
طرز تهیه:
ابتدا بلغور رو با اون ١/٣ پیمانه آب جوش مخلوط می کنیم تا برای حدوداً ٣٠ - ٢٠ دقیقه خوب خیس بخوره.
تو این فاصله نعناع و جعفری رو پاک می کنیم، برای این نون بهتره حتی ساقه های کوچک سبزیجات رو هم بگیریم و فقط از برگ اون استفاده کنیم. بعد به همراه پیازچه کاملاً ریز خردشون می کنیم. اگه به عکس های برش خورده نون نگاه کنین متوجه می شین من به قدری سبزیجاتم رو خرد کرده ام که تقریباً اثری از اونها در نون دیده نمی شه.
حالا یه قابلمه سایز متوسط بر می داریم و آب ولرم، نمک، مایه خمیر، آرد و بلغور رو در اون می ریزیم و با یک قاشق خوب مواد رو با هم مخلوط می کنیم. اگه احیاناً آب بلغور کاملاً به خردش نرفته بود، آب اضافه اون رو می گیریم.
حالا رنده پوست لیموترش و سبزیجات خرد شده رو هم اضافه می کنیم و دوباره مواد رو با هم مخلوط می کنیم. در قابلمه رو می ذاریم و به مدت یک ساعت تا یک ساعت و نیم در دمای محیط قرار می دیم تا خوب ور بیاد و حجمش دو برابر بشه.
همون طور که می بینین حجم خمیر بعد از یک و نیم ساعت دو برابر شده، حالا با قاشق خمیر رو یک بار با هم مخلوط می کنیم یعنی یک دور کامل قاشق رو داخل خمیر حرکت می دیم تا همه هوای موجود اون خارج شه و پفش بخوابه.
و دوباره در قابلمه رو می گذاریم و اینبار برای ١٤ - ١٠ ساعت داخل یخچال می گذاریم. و روز بعد که قابلمه رو از یخچال بیرون میاریم خمیر ما به این شکل است. حالا با مقداری گوجه گیلاسی و نعناع و جعفری و ساقه پیازچه یه درخت نقاشی می کنیم.
در آخر قابلمه رو داخل فر از پیش گرم شده با حرارت ٤٥٠ درجه فارنهايت می گذاریم و اجازه می دیم به مدت ٤٠ تا ٣٥ دقیقه بپزه و نون تبوله ما آماده است که روی پنجره سیمی خنکش می کنیم.
***
نکته:
ضخامت یا پف نون بستگی به سایز قابلمه ای داره که استفاده می کنین, من نمی خواستم نون خیلی تو پُری داشته باشم ولی شما اگه خواستین می تونین از قابلمه سایز کوچک تر استفاده کنین.
***
حالا چون این نون به اسم تبوله است و یکی از اجزاء اصلی تشکیل دهنده سالاد تبوله خیار است برای اینکه عین رسپی رو رعایت کرده باشیم با برشهايي از اين نون یه ساندویچ نون،پنیر، خیار می گیریم و به عنوان صبحانه يا عصرانه از خوردن اون در كنار خانواده لذت مي بريم :))
و اما در وصف این نون می تونم بگم همسر من که آدم شکموئی نیست و بر خلاف من که همه غذاها برام خوشمزه هستن, بین غذاهای نسبتاً خوشمزه, خوشمزه, خیلی خوشمزه و واقعاً خوشمزه تفاوت قائل می شه و از طرف دیگه ارادت خاصی هم به نون داره, وقتی امشب این نون رو امتحان کرد گفت یاد یکی از نونهایی افتاده که زمانی توی آلمان خورده و خیلی بهش مزه داده که البته من وصف اون رو قبلاً هم شنیده بودم ... خلاصه از اینکه این نون سطح کاملاً خشک و وسط کاملاً نرمی داشت خیلی خوشش اومده بود.
یعنی خانم هایی که در این مورد با من هم دردن و همسرشون فقط در مورد غذاهای واقعاً خوشمزه هیجانی می شه, می دونن معمولاً در چنین شرایطی بدون اینکه به روی خودمون بیاریم, چقدر ذوق مرگ می شیم :)))
در هر حال امیدوارم شما هم درست کنین و خوشتون بیاد
نوش جان :))
ای جان ، قربون ذوق مرگ شدنت ، منم عاشق اینم که ذوق مرگ بشم :))))))
ReplyDeleteنونت حرف نداره ، خیلی هم سخت نیست و بسیار ایده ی جدیدیه ، امیدوارم که بتونم امتحانش کنم ، منم نونوا :)))
دست گلت درد نکنه :*
:)) اره رزی جون کی نیس والا؟؟
Deleteبابت نونم ممنون اره خیلی راحته فقط بخاطر اینکه باید یه شب تو یخچال باشه زمان می بره وگرنه درست کردنش از کیکم ساده تر بود
*** بازم مرسی
به به چقـــــــــــــدر خوشگل و خوشمزست مرسی خانووم
ReplyDeleteمرسی لیلا جون
Delete:)) لطف داری عزیزم
به به عالی خوشگل خوشمزه
ReplyDeleteدلم می خواسث الان یه دو نه از این ساندویجها ذاشثم
الهی ... جات خالی بود مونیکا جان
Deleteلاله خانوم این بیشتر شبیه یک تابلو نقاشی زیباست تا نون! با آدم حرف میزنه. بی نظیر مثل همیشه :)
ReplyDeleteمرسی زهرا جون البته باید اقرار کنم در نقاشی در حد ضایعی بی استعدادم
Delete:)) و شما مثه همیشه به من لطف داری
زهرا جون راست میگه بیشتر شبیه به تابلو هست :)
ReplyDeleteخیلی جالب شده من هم مثل هانی عاشق خمیر بازی هستم با اینجور کارهای دستی :)))
راستی ی سوال ، این دستور رو خود عربها هم دارند یا نه ؟؟ من با خیلیهاشون رفت و آمد دارم ، ولی تا به حال چیزی از این نون خوشمزه نشنیده بودم
اگه اره که بگو برام سراغشون :)))))))))
همسرت راست میگه ، بیشتر نانهای رژیمی آلمان به این صورت هستند، ولی این که تو این نانها هم بلغور به کار میره یا نه ، نمیدونم
*** مرسی گیلدا جون
Deleteنه عزیزم کاری بهشون نداشته باش چون فک نمی کنم این نون بینشون عمومیت داشته باشه, من این رو از یه وبلاگ یاد گرفته ام که منبعش رو انتهای پستم قید کرده ام و این ابتکار اون خانم است
:)) در هر حال نونای اونجا نوش جونتون ما که فقط تعریفش و شنیدیم
منم دقیقا اولین حسم این بود که یه تابلوی زیباست!!!بعد عکس یکی مونده به آخر رو که دیدم واقعا دلم خواست که یه گازی به این تابلو خوشگل بزنم! ... به اخر پست هم که رسیدم گفتم کاش اینجا آیکون کف داشتیم که به افتخار اینهمه سلیقه و ذوق و شوق یه کف مرتب برای لاله جون هنرمندمون بزنم
ReplyDeleteمرسی شبو جان
Delete**** خیلی لطف داری عزیزم
منم دوست داشتم یه ایکون ذوق کردن داشت تا نشون بدم وقتی همیشه با کامنتات بهم
:)) انرژی می دی چطوری ذوق می کنم
سلام....تمام ارزش کاری شما یک طرف،طراحی های شما در منتهای زیبایست.از اینکه طراوت و نشاط و زیبایی را بر چشمانمان ارزانی داشتی ، متشکریم....سیاوش ، ستاره ، پسر گلشون
ReplyDeleteجناب آقای دکتر و فرزانه جان عزیزم سلام
Deleteممنونم به خاطر همه لطفهایی که از روز اول شروع کارم تااین لحظه به من داشته اید و هر روز به همین زیبایی با کلام پرمهرتون بهم انرژی دادین و من رو شرمنده خودتون کرده اید
*** محمد جان رو از طرف من ببوسید
مرسی از شما بلغور به انگلیسی چی میشه؟ من اگر بلغور پیدا نکردم چی می توونم جایگزین کنم
ReplyDeleteشمیم جان می شه
DeleteBulgur
راستش جایگزینی براش نمی شناسم ولی بعید می دونم پیدا نکنین خصوصاً توی فروشگاهای لبنانی حتماً پیدا می شه
Salam laleh jon ,kheili kheili khaste nabashi che noni shode in non , marekas :):):)
ReplyDeleteAval goftam 10 saaaaat ,,, vali bad fekr kardam badazzohr ke khamiresho dorost konam sob ye none khoshmaze mitonam tahvil begiram hamin tor taze va garm, hatmane hatman emtehan mikonam faghat bayad beram balgur bekharam bad miram to karaesh. Mamnun azizam
سلام سمانه جون
Deleteمرسی عزیزم ... اتفاقا موقع درست کردنش یادت بودم, امیدوارم درست کنی و خوشت بیاد و
*** خبرش رو هم به من بدی
ضمنا همونطور که خودتم گفتی بهترین زمان برای درست کردنش بعدازظهر است
:)
merci mele hamisheeee aliiiiiiiiii mamnoon..lale joon khiar gojeharo ke lash mizarim be roghan zeitun agheshtasht mikonim???
ReplyDelete:) ممنونم سحر جان
Deleteاضافه کردن روغن زیتون سلیقه ای است سحر جان, اگه دوست داشته باشی می تونی یه مقدار آبلیمو و فلفل سیاه رو به چند قاشق روغن زیتون اضافه کنی و کمی از اون, روی نون پنیرت بدی
امیدوارم اگه درست کردی خوشت بیاد
***
این محشرهههههههههه...یعنی بی نظیره...دلتون اومد بخورینش؟ خیلیییییی ناز شده ..خیلی
ReplyDeleteکاش بتونم امتحانش کنم..می دونی که منم عاااااشق نون و خمیر بازی :))))))
مرسی هانی جون جات خالی بود عزیزم
Delete:)))) آرررره می دونم
نون خیلی ساده و بی دردسری است ایشالله یه بار که وقت داشتی درست کنی و خوشت بیاد
دستت درد نکنه لاله جون متفاوت و جدید و خوشگل .
ReplyDeleteممنونم عارفه جان
Delete:) ***
لاله جون نونات خیلی خوشگلن, آدم نخورده روحیه اش عوض میشه. حتما خوشمزه هم هستند.
ReplyDeleteدستت دردنکنه عزیزم.
ممنونم یاسمین جان لطف داری عزیزم
Delete:))
لاله ی عزیزم ، واقعا ازت ممنونم گلم ، درستش کردم ، دست گلت درد نکنه خانومی
ReplyDeleteمی بوسمت :* :* :* :*
یه بقل بزرگگگگگگگگگگگ
عزيزم رزي جون، من چرا اين كامنت تو رو نديده بودم؟؟
Deleteبهرحال با اين همه تاخيييييير اميدوارم از خوردنش در كنار صنم بانوي گل و آقاي همسر لذت برده باشي
:*****
سللللللللام لاله جان. دستت درد نکنه خانمی عالی شده. راستی توی صفحه فیس بوک مسج داده بودی جواب دادم. خانمی . حالا شناختی؟ قربانت نسرین
ReplyDelete:))) ممنونم نسرین جووون اره عزیزم شناختم چرا چراغ خاموش میای؟؟؟
Delete****بازم مرســــی عزیزم
salam laleh jan, mamnoon ke in recipe ro gozashti,
ReplyDeletefaghat ye soal daram , mitoonam az arde whole wheat estefadeh konam ( be jaye ard)?
mamnoon
:)) سلام دوست عزیزم و خواهش می کنم
Deleteراستش من تجربه ای با آرد کامل ندارم و مطمئن نیستم نتیجه اش خوب می شه یا نه اینه که نمی خوام اشتباه راهنماییتون کنم
از اینکه نتونستم راهنمایی تون کنم عذرخواهی می کنم
***
ذستت درد نکنه. خیلی عالی
ReplyDeleteخواهش مي كنم دوستم
Delete*** اميدوارم اگه درست كردين خوشتون بياد
سلام لاله جون
ReplyDeleteطبقه وسط فر بزاریم؟ و اینکه در قابلمه باز باشه میشه تو سینی فر هم بزاریم؟
ممنون
سلام عزيزم
Deleteبله طبقه اول فر و با در باز
متاسفانه در مورد استفاده از سيني تجربه اي ندارم
:) با عرض معذرت
باز هم سلام لاله جون
ReplyDeleteیه سئوال دیگه برام پیش اومد. از چه نوع مایه خمیر باید استفاده کنیم؟ فوری یا معمولی؟ من در این زمینه تجربه ای ندارم
ممنون
سلام دوست خوبم
Deleteمن از مايه خمير فوري استفاده كردم
سوال ديگه اي هم داشته باشيد و من جوابش رو بدونم، در خدمتم
***
سلام لاله جان.مثل همیشه با یه سوال اومدم(دیروز هم سوالم فرستادم شاید اشتباهی شده و به دستت نرسیده)میخواستم بپرسم اگه بخوام از خمیر مایه تازه(مکعبهای 25 گرمی فشرده)برای هر نانی استفاده کنم چطور و به چه اندازه باید استفاده کنم؟ممنون
ReplyDeleteسلام نيلوفر جان نمي دونم چرا نيمده، حتي توي قسمت اسپم ها هم نرفته بود
Delete*** به هر حال عزيزم شرمنده ام چون تجربه اي در اين مورد ندارم دوست ندارم حدسي بهت نظر بدم
اما از يكي از دوستام كه احتمال مي دم بدونه مي پرسم و همين جا خبرش رو بهت مي دم (حداكثر تا فردا)
نيلوفر جان از دوستم پرسيدم گفت اگه بخواي نونت حجم بگيره يه بسته ٤٢ گرمي براي حدوداً ٥٠٠ گرم آرد كافيه
Deleteممنونم لاله جان.محبت کردی.
ReplyDeleteخواهش مي كنم
Delete:)
واقعا من اوین باره که این نون رو میبینم اینم باز اسمش نان تبوله هست یعنی شما اینو کجا خوردین منظورم یعنیباز از غذاهای کشورهای شامات مثل لبنان و فلسطین و سوریه هست
ReplyDeleteمن این نون رو از یه وبلاگ خارجی درست کرده ام که بالا لینکش رو قرار داده ام اینجا هم برای شما می ذارم که راحت تر پیدا کنین
Deletehttp://lisamichele.wordpress.com/2012/05/14/one-pot-tabbouleh-bread-and-part-11/
البته این نون جنبه رسمی و شناخته شده نداره و این از ابتکارات این خانم است
واقعأ از دستورتان پیداست از کیک هم آسون تر است ولی واقعأ به قول همه دوستان مثل یک تابلو است حتمأ این هفته درست می کنم. واقعأ آفرین به این همه هنر
ReplyDeleteلاله
ممنونم از لطفت لاله جان
Delete*** اميدوارم اگه درست كردي خوشتون بياد
با سلام. من این نون را دیشب دیدم و امروز درستش کردم. به نظرم خیلی خوب شده. منتظرم همسر جان بیان و شب با هم میل کنیم.
ReplyDeleteخیلی سپاس:)
سلام عزيزم، خيلي خوشحالم كه دوست داشتين و نوش جان
Deleteخیلی خوب بود. من امروز درستش کردم. قیافه اش به همین خوبی شد و مزه اش هم خوب. من فقط شوید تازه هم داشتم تو خونه و یه کم اضافه کردم.
ReplyDeleteخیلی سپاس از شما.
نوش جونتون عزيزم، منم طعم شويد تازه رو خيلي دوست دارم
Deleteممنون از كامنتتون
با سلام خدمت لاله خانوم عزیز.من تازه با وبلاگتون آشنا شدم و با اجازتون یه سری از دستورات غذاییتونو تو آرشیو کامپیوترم گذاشتهام.و خواستم قبل از هر چیزی ازتون تشکر کنم.یه سوال هم داشتم:آیا میشه به جای بلغورگندم از جو هم استفاده کرد؟
ReplyDeleteسلام منصوره جان
Deleteخواهش می کنم عزیزم و امیدوارم اگه هر کدوم از دستورهای غذایی اینجا رو امتحان کردین راضی باشین
در مورد این نون منصوره جان فک نمی کنم مشگلی باشه اما چون خودم با بلغور جو امتحان نکرده ام نمی تونم قطعی نظر بدم
lale joon khamir maie be English chi mishe?kash esme English mavad ro ham bezari ta bara make iran nistim tahiash asoon tar bashe va daghighan bedoonim chi baiad bekharim
ReplyDeleteسلام میترا جان
Deleteعزیزم می شه
active dry yeast
و در مورد نوشتن اسامی انگلیسی مواد میترا جان واقعا برام وقت گیره اما هر کجا ایرادی داشتید می تونید بپرسید اگر بدونم جواب می دم ضمن اینکه توی گوگل ترنسلیت هم که بزنید خیلی سریعتر به جواب می رسید
سلام و با تشکر از دستورهای بسیار خوش سلیقه و البته لذیذ؛ من این نون رو درست کردم و طعم خوبی داشت فقط به نظر من کمی شور شده بود!! البته اگر مثل شما با پنیر و گوجه سرو بشه بهتر میشه. خیلی ممنون،
ReplyDeleteسلام سارا جان خوشحالم که دوست داشتید در مورد نمکش هم با توجه به اینکه ذائقه ها متفاوته می تونید اینبار از نمک کمتری استفاده کنید
Deleteدر هر حال نوش جان