اگه سفری به ترکیه داشته ايد، حتما می دونید ترکها انواع مختلفی از نون دارند که جدا از فروشگاهها داخل دکه های کوچک کنار خیابون هم به فروش می ره. خصوصا نون سیمیت که ظاهرا از پرمصرفترین نونهای ترکیه ست و انشالله اون رو هم حتما بهتون یاد می دم. اما قبل از اون طرز تهیه نون آچما رو توضیح می دم که از نظر من خیلی ساده و خوشمزه است و تقدیم می کنم به دوستانی که بارها از من خواسته بودن نونهای مختلف رو هم یاد بدم و متاسفانه من، به جز دو سه مورد نوني كه قبلا در وبلاگ گذاشته ام، تا به امروز بدقولی کرده ام...
نون آچما به روشهای مختلفی درست می شه هم به صورت ساده می تونین اون رو تهیه کنید هم می تونین موقع رول کردن داخلش کره های طعم دار یا پنیر بگذارید. این مدلی که امروز یاد می دم نوع ساده اونه که به نظر من واقعا خوشمزه ست خصوصا اگه با پنیر و خیار و گوجه بشکل ساندویچ خورده بشه.
اگر به بافت این نون نگاه کنید متوجه لطافت نون می شید. اما لازمه بگم برای داشتن یک نون خیلی خوب لازمه حتما اون رو بخوبی ورز بدید. اگر دستگاه میکسر نون داشته باشید که واقعا درست کردن نون لذت بخش ترین کار دنیا می شه اما اگر نداشته باشید باید وقت بیشتری صرف ورز دادن نون بکنید که از نتیجه زحمتتون راضی باشید و از خوردن اون لذت ببرید...
مواد لازم:
شیر ولرم ۱ پیمانه
آب ولرم ۱ پیمانه
روغن ۱/۲پیمانه
مایه خمیر۲ قاشق چاي خوری
شکر ۱ قاشق غذا خوری
نمک ١ ١/٤ قاشق چای خوری
آرد ۴ و نيم پیمانه یا تا جایی که خمیر لطیفی بدست بیاد
برای رومال یه عدد زرده تخم مرغ + یک قاشق شیر
*************
(تمام اندازه ها با پیمانه ها و قاشقهای اندازه گیری گرفته شده. اگه از پیمانه استفاده نمی کنید، هر قاشق چای خوری رو معادل یک قاشق مرباخوری حساب کنید ).
*************
طرز تهیه:
ابتدا شکر مایه خمیر و شیر ولرم رو داخل ظرفی با هم کمی مخلوط می کنیم و می گذاریم حدودا ده دقیقه بمونه تا بعمل بیاد.
وقتی حبابهای ریزی روی خمیر مایه ایجاد شد و تقریبا یه جورایی کف کرد ۴ پیمانه از آرد, نمک, روغن و آب رو هم اضافه می کنیم و شروع به ورز دادن می کنیم.
همونطور که در تصویر زیر می بینید خمیر خیلی چسبناکه پس اون نیم پیمانه دیگه رو هم کم کم اضافه می کنیم و به ورز دادن ادامه می دیم.
مراقب اضافه کردن آرد باشید خمیر نباید لطافت خودش رو از دست بده و تا حدودی حالت چسبناک خواهد داشت اما وقتی با دست ورز می دید کم کم دیگه به دست نمی چسبه.
وقتی حدودا ۱۵ دقیقه خمیر رو ورز دادید حالا داخل ظرف گذاشته و روش رو با سلفون بپوشونید و به مدت یک ساعت جای نسبتا گرمی در اشپزخانه بگذارید تا حجمش دو برابر یا حتی بیشتر بشه.
حالا با فشار آرامی که به خمیر وارد می کنید گازی که در اون جمع شده رو خارج کنید و خیلی کم باز ورزش بدید و نهایتا ازش چونه بگیرید نونهایی که در عکس های آماده می بینید با چونه هایی با وزن ۷۰ گرم است اما یکبار هم با وزن ۸۵ گرم اون رو درست کردم که اون سایز رو هم خیلی دوست داشتیم و عکسش رو در پایین می گذارم.
چونه ها رو مثل تصویر گرد کنید تا مثل چونه نونوایی ها بشه.
حالا روی چونه های نون رو با یه پارچه نم دار بپوشونید تا خشک نشه و هر چونه رو با کمک دو دستتون به صورت نوار بازش کنید.
با کمک یک دست یه سمتش رو ثابت نگه دارید و با دست دیگه بهش پیچ بدید و نهایتا دو سر خمیر رو به هم وصل کنید. هر چه بهتر پیج بدید نونتون موقع پخت بهتر و قشنگ تر می شه.
در آخرنیم ساعت دیگه به خمیر استراحت بدید والبته مراقب باشید فر رو ۲۰ دقیقه قبل از شروع پخت روی حرارت ۲۰۰ درچه سانتی گراد روشن کنید تا کاملا گرم بشه. بعد زرده تخم مرغی که در مواد لازم گفتم رو با یک قاشق شیر کاملا مخلوط کنید و با برس روی نونها بمالید و با کمی کنجد سفید یا سیاه یا دانه خشخاش خوشگلترش کنید. (من از کنجد سیاه استفاده کردم). نهایتا به مدت ۲۰ دقیقه نونها رو بپزید.
نون با وزن ۸۵ گرم |
این نون ۸۵ گرمی که عکسش و بالا گذاشتم نونی هست که یکبار دیگه درست کردم. آرد این نون آرد با پروتئین ۱۱% است اما باقی عکسهای آماده نونی است که با آرد نون و پروتئین ۱۴% درست کردم به نظر خودم نون با آرد معمولی نون نرمتر و لطیفتری در اومد که اگه دقت کنید در عکس هم مشخصه, البته لازمه بگم مقداری بیش از ۴ و ۰/۵ پیمانه آرد مصرف کرد ...
درست کردن این نون خیلی ساده ست و نکته خاصی نداره به جز اینکه اون رو خوب ورز بدید. درجه فرتون تنظیم و از قبل گرم شده باشه., زمان پخت به فرتون بستگی داره پس با توجه به حرارت فرتون می تونه کمتر یا بیشتر بشه و دیگه اینکه نونها رو بعد از اینکه خنک شدند داخل نایلون یا ظرف دردار بگذارید تا نرم بشه و لطافت خودش رو از دست نده
در هر حال این نون با طعمی شبیه نونهای ایران و البته مخلوطی از خاطرات خوب ترکیه یکی از نونهای مورد علاقه منه که جای خودش رو توی خونه ما باز کرده و امیدوارم شما هم اگه درست کردید خوشتون بیاد...
منبع:
https://www.youtube.com/watch?v=C6ZHjj8wOZo
چه پا قدمی!! فک کنم همین الان این نون و شیر کردید:))))))))))))))) خیلی عالیه و خوشحالم که برگشتید
ReplyDelete:))) دقیقا
Deleteممنونم از شما
:*
سلام لاله جون من مرتب به وبلاگتون سرمیزدم اما نبودید وقتی دستور حدید دیدم اولش جا خوردم امیدوارم دیگه ما رو از آموزشهاتون بی بهره نزارید
ReplyDeleteسلام لاله جون من مرتب به وبلاگتون سرمیزدم اما نبودید وقتی دستور حدید دیدم اولش جا خوردم امیدوارم دیگه ما رو از آموزشهاتون بی بهره نزارید
ReplyDeleteسلام دوست عزيز و گرامي
ReplyDeleteممنونم از محبتتون
:**
سلام لاله خانم خواستم ازتون تشکر کنم بابت دستورهای خوبی که میگذاریدمن تابحال دوسه تا ازدستورهای شمارو درست کردم وشوهرم خیلی دوست داشته واقعاممنونم ازتون
ReplyDeleteسلام سعیده خانم باعث خوشحالی منه اگه دستورهای غذاییم بتونه مفید واقع بشه
Deleteممنونم از پیام شما
منم از تركيه خاطرات خوبي دارم و اين نون يكي از نوناي مورد علاقه منه
ReplyDeleteمرسي كه اموزشش داديد
سلام... خواهش میکنم
Deleteامیدوارم اگه درست کردید همون حس آچمای ترکیه رو براتون تداعی کنه
من هر کدوم از غذاهای شما رو امتحان کردم راضی بودم مطمئنم این دفعه هم همینطور خواهد بود
Deleteسلام. باید خیلی خوشمزه باشه. حیف که گذر من به ترکیه نمی افته. البته ممکن جاهای دیگه بشه گیرش آورد!
ReplyDeleteاگر به ما هم سر بزنید خوشحال می شویم
سلام
Deleteالبته با وجود دستوری که داده م خدمتتون دیگه الزامی به سفر به ترکیه نیست و اگه مایل باشید داخل خونه هم میتونید اون رو تجربه کنید
چشم... موفق باشید
سلام لاله جون من میخوام این نون و درست کنم ولی قبلش میشه بگید برای چه مواردی مصرف میشه؟ میشه به جای نون همبرگر ازش استفاده کرد
ReplyDeleteسلام عزیزم
Deleteهمونطور که در بالا هم اشاره کردم این نون به صورتهای متنوعی درست میشه اگه اون رو ساده و به همین شکلی که من درست کرده م تهیه کنید برای همبرگر و انواع ساندویچ هم مناسبه ضمن اینکه در اولین فرصتی که بتونم طرز تهیه نون همبرگر رو هم در وبلاگ قرار می دم
فراموش کردم بگم برای استفاده از این نون بعنوان نون همبرگر، باید ترجیحا طوری اون رو بپیچید که حلقه وسط نون کوچکتر و تقریبا به هم پیوسته باشه مثل عکسی که زیرش نوشته م نون با وزن 85 گرم
Deleteسلام به لاله جون. خانم هنرمند و کدبانو.
ReplyDeleteبوی خوش نان دستپخت شما را میشه از فاصله دور هم استشمام کرد. امیدوارم به زودی زود بتونم از این رسپی کامل و جامع استفاده کنم. ا
سلام به لاله جون. خانم هنرمند و کدبانو.
ReplyDeleteبوی خوش نان دستپخت شما را میشه از فاصله دور هم استشمام کرد. امیدوارم به زودی زود بتونم از این رسپی کامل و جامع استفاده کنم. ا
سلام منا جانم، ممنونم از محبتت عزيزم
Deleteدر اينكه شما هنرمندتر و كدبانوتر از مني شكي نيست اما اميدوارم اگه اين نون رو درست كردي خوشت بياد، اگر هم دوست داشتين يه روز تشريف بياريد اينجا با هم درست مي كنيم
:*