یکی از علائق ما ایرانی ها شیرینی های تر است که رولت هم یکی از اونهاست. خصوصاً توی مهمانی های رسمی و مجلسی ترجیح می دیم با شیرینی های تر از مهمانهامون پذیرائی کنیم تا شیرینی های خشک. به عقیده من توی شیرینی های تر درست کردن رولت برخلاف اونکه شاید در وحله اول سخت به نظر بیاد، خیلی ساده است یا بعبارتی جزء ساده ترین اونهاست. به همین دلیل با عرض معذرت از کسایی که در تهیه این شیرینی خبره هستن و ممکن است توضیحات من براشون پیش پا افتاده باشه، تصمیم دارم یه مدل خیلی ساده از اون رو به همراه نکاتی که به نظرم می رسه برای دوستان تازه کارم توضیح بدم که امیدوارم مفید باشه.
مواد لازم:
تخم مرغ ٨ عدد
آرد ٤ قاشق غذا خوری
پودر کاکائو ٤ قاشق غذا خوری
شکر ١٠ قاشق غذا خوری
وانیل ١ قاشق چای خوری
کرم تارتار ١ قاشق چای خوری
رنده پوست ١ عدد پرتقال ( در صورت تمایل )
کمپوت هلو ١ قوطی ( یا ٢ عدد هلو شیرین رسیده اسلایس شده)
خامه فرم گرفته حدوداً ٣ پیمانه
طرز تهیه:
ابتدا ته یه سینی ٤٠ × ٣٠ رو چرب کرده, کاغذ روغنی می ندازیم و فر رو روی حرارت ٢٠٠ درجه سانتی گراد گرم می کنیم. آرد و پودر کاکائو رو الک کرده و کنار می گذاریم. زرده و سفیده رو از هم جدا می کنیم. شکر و وانیل رو به زرده اضافه و با همزن می زنیم تا کرم مانند و کش دار شه. در صورت تمایل رنده پوست پرتقال رو هم اضافه می کنیم.
بعد سفیده رو می زنیم و وقتی شروع به کف کردن کرد کرم تارتار رو به اون اضافه می کنیم و تا جایی که کاملاً سفت شه و از ظرف نریزه به هم زدن ادامه می دیم.
حالا سفیده رو به حالت دورانی و خیلی آرام با زرده مخلوط و آرد و پودر کاکائو رو به اون اضافه می کنیم. وقتی مایه مون یک دست شد اون رو داخل سینی ریخته و دو سه بار آروم روی میز می کوبیم تا هم هوای داخل اون خارج شه و هم مواد رولت یک دست توی سینی پخش شه.
حالا سینی رو به مدت حدوداً ١٢ - ١٠ دقیقه داخل فر می ذاریم. نکته ای که اینجا باید رعایت کرد اینه که خمیر در عین پختگی نرم بمونه . یعنی اگه بیش از مقداری که لازم است توی فر بمونه خشک می شه و موقع رول کردن با مشگل مواجه خواهیم شد. حالا اگه احیاناً زمان از دستتون رفت و رولتتون خشک شد، موقعی که رولت رو از فر در میارین دو تا دستمال آشپزخانه رو مرطوب کنید یکی زیر و یکی روی رولت بندازین و وقتی احساس کردین رولت نرمی خودش رو به دست آورده و موقع رول کردن ترک نمی خوره, اون رو با همون پارچه رول کنین. البته مراقب باشید حوله تون فقط کمی مرطوب باشه چون رطوبت زیاد باعث می شه کیک حالت خیسی و خمیری به خودش بگیره و کیفیت و زیبایی خودش رو از دست بده.
برای اینکه بفهمیم خمیر یا نون رولت پخته یا نه؟ می تونیم با دستمون اون رو امتحان کنیم اگه مواد به دستمون چسبید نشون دهنده این است که باید یه مقدار دیگه داخل فر بمونه تا پخته شه و اگه نه ... یعنی نون رولت ما اماده است. حالا سینی روبه صورت وارونه روی یه پارچه یا ترجیحاً کاغذ روغنی قرار داده و باهمون کاغذ یا پارچه رول می کنیم. برای حداقل یک ساعت داخل یخچال می گذاریم تا خوب خودش رو بگیره و حالتش رو حفظ کنه.
بعد بسته به ذائقه مون حدود یک تا یک و نیم پیمانه از خامه رو که توی این پست در موردش توضیح داده ام، روی سطح رولت می ریزیم و با کاردک صاف می کنیم تا خامه همه جا و به طور یکنواخت پخش شه. برش های هلو رو روی اون چیده و رول می کنیم و روی رولت رو با باقیمانده خامه می پوشونیم و به هر شکلی که دوست داشتیم تزئین می کنیم. روشی که من اینجا استفاده کردم در عین سادگی خوشگل است و برای تازه کارها کاملاً راحت است و هیچ احتیاجی به مهارت نداره. برای اینکار همین که خامه رو روی سطح رولت پخش کردین کاردک رو روی سطح خامه بذارین و بردارین. با اینکار خامه به ته کاردک می چسبه و وقتی اون رو از سطح خامه بلند می کنیم شکل قندیل به خودش می گیره. یه تزئین ساده در عین حال شیک :)
در آخر روی اون رو با پودر کاکائو می پوشونیم.
حالا اگه وقت داشتیم برای حدوداً نیم ساعت تا یک ساعت دیگه رولت رو داخل یخچال می ذاریم تا خامه خنک شده و خودش رو خوب بگیره و اگه نداشتیم شروع می کنیم به برش دادن اون.
برای برش رولت یا هر نوع شیرینی تر که در اون از خامه بکار رفته, بهتره بعد از یکی دو برش اول, چاقو رو در آب خیلی داغ زده و با حوله آشپزخانه اون رو خشک و شیرینی رو برش بدیم تا برشهای تمیز و یک دستی داشته باشیم. اگه اره آشپزخانه داشتین که بهترین وسیله برای برش کیک است ولی اگه نداشتین با همون چاقوی آشپزخانه هم می تونین رولت رو به خوبی برش بدین.
بعد داخل کپسول های کاغذی گذاشته و در ظرف مخصوص سرو قرار بدین و به همین سادگی رولتی به زیبایی رولت های قنادی ها داشته باشید :)
چند نکته برای داشتن یک رولت خوب:
* توجه داشته باشید که فرتون حتماً داغ داغ باشه.
* مواد خشک از قبیل آرد و پودر کاکائو را دو یا سه بار الک کنید.
* زرده رو فقط در حدی بزنین که مایه به صورت کرم در بیاد و اگه بیش از حد بزنین سطح رولت چسبناک شده و به حوله یا کاغذ روغنی تون می چسبه که در اینصورت اگه بخواین رولت رو بدون خامه و ساده سرو کنین شکل ظاهری زیبایی نخواهد داشت.
* به زمان پخت دقت کنید تا رولتتون خشک نشه.
*
*
به همین سادگی به همین خوشمزگی :)
kheili alie lale jon dastet dard nakone ishala tu hamin roza dorostesh mikonam merci azizam..ama ie soal tu sinimon ke mikhaim mavado beizim kaghaz roghani nazaram?mitarsam bechabe..mishe mavado nesf kard?
ReplyDelete*** ممنونم سحر جان امیدوارم درست کنی و خوشت بیاد
ReplyDeleteدر مورد چرب کردن کاغذ روغنی من خودم معمولا خیلی کم اون و چرب می کنم ولی چون جایی خونده بودم که روی کاغذ روغنی رو نباید چرب کرد چون باعث دفرمه شدن رولت می شه توی مطلبم نیاوردم که اطلاعات اشتباه به کسی ندم
در مورد نصف کردن مواد چون بکینگ پودر نداریم فک نمی کنم مشگلی پیش بیاد. من خودم چون اهل امتحان کردنم و برام مهم نیست اگرم خوب نشه گاهی از این کارا می کنم (نمونه اش همین دستور است که مقدارهاش رو از خودم داده ام و وقتی دیدم خوب شد شِر کردم. ولی شما اگه میخوای با 4 تخم مرغ این رولت رو درست کنی چون اکثر دستورها مثه هم است و بیشتر, نکاتی که باید رعایت بشه مهم است, می تونی سرچ کنی و یه دستور از رولت شکلاتی چهار تخم مرغی پیدا کنی که امتحان شده هم باشه و باقی مراحل رو اگه دوست داری به همین روشی که من گفتم پیش بری
:)) موفق باشی
azizam man ahle coment gozashtan nistam ama mikhastam bet begam man dastorato hich vaght jai gozin nemikonam chon vaghti az veblaget ie chizo dorost mikonam mahshare..ino bet ghablanam gofte bodam azizam..golam ie soali ke dashtam azat bejaie kereme tar tar 1 ghashoghe ghaza khori ablimo mirizam moshgeli pish nemiad ke?merci lale jon..rasti azizam hanoz bamiaro dorost nakardam har vaght dorost kardam khabaresho bet midam.....
ReplyDeleteسحر جان ممنونم از این همه اعتمادت به من و رسپی هایی که می ذارم
Deleteامیدوارم وقتی این شیرینی رو هم درست می کنی ازش خوشت بیاد
در رابطه با جایگزین کردن کرم تارتار با آب لیمو یا جوهر لیمو توی بعضی دستورها مثه شربتی که درست می کنیم هیچ مانعی پیش نمی یاد ولی در این مورد بخصوص بعید می دونم بشه جایگزین کرد خصوصا چون آب لیمو حالت مایع داره و ممکن است روی سفت شدن سفیده اثر عکس بذاره یا ترشش کنه البته همه اینایی که می گم احتمالات است ولی به نظر من بهتره یا همون کرم تارتار رو اضافه کنی یا اصلاً چیزی نزنی
خیـــــــــــــــلی خوشمزه شده مرسی لاله جون
ReplyDeleteای وای من چرا الان این مسیج و دیدم
Deleteببخشید لیلا جون و ممنونم
سلام لاله جونم . کامنتات برام اومده یکی دو تاش . اما میدونم که بعضی وقتا گذاشتن کامنت سخته و ادا و اصول در میاره پرشین بلاگ قربونت برم . خودتو اذیت نکن
ReplyDeleteدست گلت هم درد نکنه به خاطر این دستور خوب که تو سفره ایرانی گذاشتی
سلام الی جووون ممنونم از لطفت
Deleteاره بعضی وقتا گیر می ده این دفه اصن دکمه ارسال غیر فعال بود و برام جالبه که می گی
:)) اومده
راستی کرمان خوش می گذره؟ از بودن در کنار خواهرت حسابی لذت ببر ... من که از این نعمت محرومم
***و دلم حسابی برای دو تا خواهرم تنگ شده
لاله جون رولت که خوشمزه شده شکی نیست . دست گلت درد نکنه . عزیزم من دیونه این سرویس چایی خوری خشگیت شدم . خیلی قشنگ هست . کلی ازش عکس گذاشتی دل منو آب کنی !!!!!! . خیلی برازندت هست دوست هنرمند و خوش سلیقه من .
ReplyDeleteای جان ... قابلت رو نداره عارفه جووون
Deleteمن خودمم وقتی تو این فنجونا چایی می خورم احساس می کنم چایی ام خوش عطرتر شده
*** ای کاش می دیدمت تا بهت تقدیم کنم
لاله جان سلام خیلی ن .... مردی اینجا که از این چیزای خوشمزه برامون درست نمیکنی فقط میری اونجا عکسشو میزنی تو وبلاگت که دل ما رو آ ب کنی
ReplyDeleteآقامجید شرمنده ام :)))) آیکون خجالتش کدومه؟؟
Delete.قول می دم این سری که اومدم جبران کنم
:) اولیشم همین رولت است قول. قول. قول. قول مردونه
salam azizam,bebakhshid ye chand ta soal dashtam in khameye form gerefte chejori dorost mikonan,ya to biroon amadash chejori hastesh?
Deletebadesh in crem tartar chiye?
merci az hameye dastoraton
:)) سلام خواهش می کنم
Deleteاگه روی لینک زیر کلیک کنید در مورد خامه به تفصیل توضیح داده ام
http://sabzotorsh.blogspot.ca/2012/08/blog-post_8895.html
در مورد کرم تارتار باید بگم این کرم بر خلاف اسمش یه نوع پودر شیمیایی سفید رنگه که برای بهتر فرم گرفتن سفیده تخم مرغ به اون اضافه می شه در واقع به ازای هر سفیده تخم مرغ 1/8 قاشق چایخوری کرم تارتار اضافه می کنیم که چون اینجا ما 8 عدد تخم مرغ داشتیم می شه 1 قاشق چایخوری
البته من خودم تا بحال از اب لیمو استفاده نکردم ولی جایی خوندم میشه از 1/2 قاشق چایخوری اب لیمو به جای کرم تارتار استفاده کرد
برای اینکه بدونی اصلا چرا کرم تارتار استفاده می کنیم باید بگم بهترین ظرف برای زدن سفیده تخم مرغ ظرفهای مسی است که امروزه کمتر توی خونه ها پیدا می شه و کرم تارتار در واقع جایگزین اون ظرف مسی برای بهتر فرم گرفتن سفیده است
:) امیدوارم توضیحاتم کافی بوده باشه
نسرین جان انگلیسی کرم تارتار رو پرسیده بودی می شه
Deletecream of tartar :))
به به لذت بردم. حظ کردم. واقعا عالیه خانوم. مرسی و آفرین به اینهمه سلیقه :)
ReplyDelete:) ممنونم شادی جووون لطف داری عزیزم
Deleteسلام لاله جون از دیدن کارات لذت میبرم. عزیزم تو عکسها دیدم شما از الک چرخان استفاده میکنی. راستش منم تصمیم دارم بخرم ولی دو دلم. آخه بعضیا گفتن سوراخها این الک یه کمی درشته و گلوله های آرد راحت ازش عبور میکنه. این حرف درسته؟
ReplyDeleteشما چند بار آرد رو باهاش الک میکنی؟ 1بار یا 3بار؟
بعد دیدم قیمتها هم متفاوته. 8 تومن و 16 و 25 و 34. برا شما چه قیمتیه؟ راضی هستی؟
من میخوام یه مارک خوب بخرم که هم از نظر هوادهی و اینا مشکلی نداشته باشه یعنی کارایی داشته باشه هم این که موقع کار آرد به اطراف پخش نشه. آخه این الک کردن خیلی حرص دراره واسم.
مرسی از کمکت عزیزم
سمیه
سمیه
سلام سمیه جان ممنونم عزیزم
Deleteراستش من آردم رو بسته به کاری که باهاش دارم از یک تا سه بار الک می کنم و خیلی از این الک راضی ام خصوصا چون به قول شما موقع کار کردن باهاش کثیف کاری نمی شه ولی من الکم رو از اینجا خریدم و از کیفیت الکهایی که ایران به فروش می ره اطلاع ندارم ولی می دونم اونا هم خوبه
ضمن اینکه کار سختی نیست و می تونی با فروشنده لوازم قنادی مشورت کنی و ازش بخوای
یه نمونه خوبش رو بهت معرفی کنه که هم ریز باشه هم موقع الک کردن, خوب حرکت کنه
:) ***
مرسی عزیزم راستش هر فروشنده ای فقط یه مارک و قیمت داشت. ولی شبیه همین که شما داری رو دیدم. باید بیشتر بگردم. اینکه گفتی بسته به کار الک میکنی یعنی چی؟ میشه بیشتر توضیح بدی؟ مثلا برا همین رولت چند بار الک کردی؟ یا اسفنجی و کیکهای دیگه ای که درست کردی. کلا چطور باید بفهمیم که تو هر کیکی چند بار باید آرد رو الک کنیم؟ ممنون که با حوصله جواب میدی
ReplyDelete
Deleteببینین اصلا الک کردن آرد برای چی هست؟ یکی برای اینه که اگه احیاناً توی کارخانه موقع بسته بندی آرد ناخالصی هایی وارد آرد شده باشه با الک کردن گرفته بشه
یکی بخاطر اینکه اگه ذرات آرد به همدیگه چسبیده باشه با الک کردن به اصطلاح به یه آرد پوک دست پیدا می کنیم و این باعث می شه هوای بیشتری در داخل ارد در جریان باشه و نتیجتا خیلی بهتر تخمیر بشه و به اصطلاح ور بیاد
و اگه ارد الک نشه مسلم است که بافتی که بدست میاریم خمیری و فشرده و به هم چسبیده خواهد بود
حالا اینکه چی رو چند بار الک کنیم برای انواع کیک و شیرینی بهتره آردت رو دو و ترجیحا سه بار الک کنی ( برای کیک های حساس مثل اسفنجی حتما 3 بار ) ولی اگه عجله داشتی یا حوصله نداشتی برای پخت غذا اگه یه بارم الک کنی چون حساسیتش از کیک و شیرینی کمتر است خیلی مهم نیست
در هر حال هر چی بیشتر ارد رو الک کنی میزان هوادهی بیشتر می شه نهایتا کیک و شیرینی ات بهتر در میاد
این چیزی است که من از الک کردن ارد می دونم و امیدوارم به دردت بخوره
:) ضمنا خواهش می کنم
ممنون لاله جون واقعا به سلیقت تبریک میگم همه وسایلی که تو درست کردن غذاها وشیرینیهات ازشون استفاده میکنی واقعا از بهترینها هستن ومطمئنا دستپختت عالیتر بازم ممنون
ReplyDelete*** ممنونم سایا جان خیلی خیلی لطف داری به من عزیزم
Deletesalam lale joon
ReplyDeletemishe lotfan tahiye cake pai sib be sorat cake yazdi ro ya bedin?
mamnoon
:)) حتما عزیزم اتفاقا تو برنامه ام هست که کاپ کیک و مافینم بذارم
Deleteفقط این روزا کمی سرم شلوغه ولی حتما
درود مهربان
ReplyDeleteواقعن دستتون درد نکنه و بسیار همه فن حریف هستید ( بدون تعارف )
یه سوال داشتم این سرویس زیبا رو میشه بپرسم از کجا تهیه کردید ؟ حتی اگه اصفهان بود آدرس امکانش هست بدید؟
سپاس گزار میشم
*** سلام منامی جان ممنونم
Delete:))))))))))) خواهش می کنم :) آره عزیزم از حومه اصفهان گرفتم ... غنا
آخه نه اینکه ما اصفهانی ها اصفهان و نصف جهان می دونیم غنا و افریقا هم از توابع اصفهان است
ولی دور از شوخی این سرویس رو از اینجا خریدم و متاسفانه چند وقت پیش که خواستم بهش
*** اضافه کنم تمام کرده بود با این وجود اگه ادرس بدی پیشکش می کنم یه شما
لاله جون سلام ، من رولت شکلاتی رو درست کردم ممنونم بابت دستور خیلی عالیتون . مزه اش خوب شده ولی پودر کاکائویی که آخر سر روش پاشیدم توی خامه حل شد ، واسه شما اینطوری نشده بود میشه راهنماییم کنید لطفا؟ چندوقت پیش این سوال رو تو فیس بوک سوال کنید -آشپزی پرسیدم و عکس رولتم رو هم گذاشتم ولی مثل اینکه خیلی به اونجا سرنمی زنید. در هر حال اگر لطف کنی و راهنمایی کنی ممنون میشم.
ReplyDeleteسلام زهره جون
Deleteخواهش ميكنم عزيزم و عذر خواهي مي كنم بابت جواب ندادن به سوالتون، راستش فيس بوك هرازگاهي من رو بلاك مي كنه و مجبورم از يه آي دي جديد استفاده كنم،منتها مشگل اينجاس كه ادمين ديگه اين پيج خيلي به ندرت به پيج سر مي زنن و پيغام من رو براي ادمين شدن مجدد نمي بينن، به همين خاطر شرمنده شما و دوستان ديگه شده ام، البته به همين دليل احتمالاً پيج رو غير فعال مي كنيم و من بعد تو پيج خودم (آشپزي با سبز و ترش ) در خدمتون هستم،
درباره سوالتون بايد بگم عكس كيكتون رو نديده ام اما به احتمال زياد بايد بخاطر خامه تون باشه، من احتمال مي دم خامه تون به سفتي و غلظتي كه بايد نرسيده و شل تر از حد لازم بوده، دليل ديگه اي به ذهنم نمي رسه ولي اگه غير از اين بوده، بهم اطلاع بدين تا براتون سرچ كنم
باسلام مجدد
ReplyDeleteلاله عزیز، بابت پاسخ و توضیح تون ممنون وخواهش می کنم نیازی به عذرخواهی نبود عزیزم . من برای خامه رولت از پودر کرم شانتی استفاده کردم . نمی دونم دلیل مشکلم این هست یا خیر؟
سلام عزیزم
Deleteنه زهره جون علتش از پودر خامه نیست چون دقیقا منم از همین مارک استفاده کردم و اتفاقا خامه های پودری از لحاظ ماندگاری حتی در هوای گرم هم خوب عمل می کنن
ولی شاید خامه تون رو کمتر از حد لازم زده باشین یعنی خامه در اون حدی که باید فرم نگرفته باشه و رطوبت شیری که در خامه هست باعث حل شدن پودر کاکائو شده باشه
یا شاید شیری که اضافه کردین بیش از مقدار لازم بوده
شما اگه به این پست من نگاهی بندازین می تونین خامه تون رو با اونچه باید باشه مقایسه کنین
http://sabzotorsh.blogspot.com/2012/08/blog-post_8895.html
Laleh jun bishtar az rolete vasvase angiz o khoshgelo khoshmazat axaye ghashang va maheranat mano majzub kard . az har lahaz honarmandi khanumi dastet dard nakoneh busssss
Deleteممنونم هما جون
Delete*** خيلي لطف داري عزيزم
وای............... ظرفهات منو کشته.... رولتت منو کشته...
ReplyDeleteعکسهات منو کشته.
:))))))
Deleteممنونم از لطفت نگين جون
*** هميشه سلامت باشي ايشالله
ye salamo ye khaste nabashid beheton.hame chi aliiiiii bod vaghean lezat bordam mer300..
ReplyDeleteسلام آزاده جان، ممنونم عزيزم و خيلي خوشحالم از اينكه خوشتون اومده
Deleteسلام من تازه با وبلاگتون آشنا شدم.خیلی خوشحالم .و از عکس های زیبایی که با کیفیت بسیار عالی می گذارید تشکر می کنم.
ReplyDeleteسلام زري جان
Deleteمنم از آشنايي با شما خوشحالم و ممنونم از كامنتتون
:*
سلام لاله خانم ، خدا قوت ، من دیروز با صفحه تون آشنا شدم، صفحتون خیلی جذاب و مطالبش خیلی کاربردیه ، انشالله که بتونم به نحو احسنت دستوراتتونو به کار ببرم.
ReplyDeleteسلام میترا جان از اینکه شما رو اینجا می بینم خوشحالم
Deleteامیدوارم از هر دستور غذایی که استفاده می کنین لذت ببرید و راضی باشید
چقدر اینو دوست داشتم
ReplyDeleteتا حالا رولت درست نکردم ..به این دلیل که با مایکروفر کار میکنم و نمی تونم سینی بزرگی بزارم توی فر
شاید یه مینی رولت درست کنم یه روزی :))))))
ممنون عزیزم از دستورات عالی
ممنونم شادی جان
Deleteعزیزم :) انشالله درست کنی و از خوردنش در کنار خانواده لذت ببری
salam lale joon,age emkan dare mavade avalia ro esme English oona ro dar kenare esme Persian begid ta ma ke iran nistim rahat tar va daghigh tar betoonim tahie konim,masalam vase rolet ke gofte boodid (dijon mustard)kheli khoob bood chon inja dah joor Sauce khardal bood ke man nemidoonestam kodoomo begiram age nagofte boodi,merci azizam.
ReplyDeleteسلام بر شما
Deleteدوست عزیزم واقعیت اینه که هر دستور غذایی که اینجا می بینید حداقل دو تا سه روز وقت و زمان از من می گیره خصوصا برای عکاسی ,تنظیم عکس ها و نوشتن مطلب و ... اگه بخوام همه دستورها رو به دو زبان بنویسم وقت خیلی بیشتری از من می گیره که متاسفانه برام امکان پذیر نیست
اما بهتون قول می دم در موارد خاص مثل دیژون ماستارد اسم انگلیسی اون رو ذکر کنم و در موارد دیگه هم هر کجا مشگلی داشتید همین جا در کامنت ها بپرسید و اگه علم من اجازه داد حتما راهنمایی تون می کنم
ممنونم از اینکه درک می کنید
سپاس از دستور های خوب وتزیینات زیباتون
ReplyDeleteممنون از شما غزاله جان
Deleteخوشحالم که دوست داشتید