Saturday, January 12, 2013

عدس پلو با گوشت تیکه ای

بالاخره منم این دور و بر پیدام شد :))
بعد از تقریباً یک هفته که البته برای خودم بیشتر به چشم میاد, تونستم یه پست جدید بذارم. علت این غیبت یا بهتر بگم تاخیر بیشتر به خاطر بعضی مشغله ها و البته اندک جراحتی بود که دستم برداشته بود و طبیعتاً امکان تایپ طولانی مدت رو ازم گرفته بود. البته این قضیه ی نه چندان دردآور باعث شد زمان کافی داشته باشم تا بتونم بیشتر به صفحه فیس بوکم بپردازم و باید بگم خوشحالم از اینکه ایده هایی که این مدت در فیس بوک به اشتراک گذاشتم مورد استقبالتون قرار گرفته.
بگذریم ...
یکی از غذاهایی که توی خونه ما خیلی طرفدار داره عدس پلوئه ... اونم به این سبک. 
این غذا رو مادرم از مادر بزرگ مرحومم یاد گرفته اند و راستش رو بخواید تا امروز صبح که با یکی ازدوستان اهل سمنانم صحبت می کردم  به جز خانواده پدری ام ندیده بودم کسی اون رو به این شکل درست کنه. حالا چه در دوران دانشجویی که چند دوست از شهرهای مختلف بودیم و چه اینجا که با ایرانی های زیادی از سرتاسر ایران در ارتباط بوده ام و چه در اصفهان خودمون ... به هر حال با وجود اینکه متوجه شدم این غذا اونقدرها هم که من فکر می کردم موروثی نیست :) اما بهتون پیشنهاد می دم اگه تا به حال تجربه نکردین, برای یک بار هم که شده امتحان کنین تا متوجه اصرار من به خوشمزه بودنش بشید.
با تشکر :)

مواد لازم:
گوشت گوسفندی از قسمت های چرب مثل سردست یا قسمتی از دنده ها به همراه ماهیچه 
(گوشت بدون استخوان ٧٠٠ - ٥٠٠ گرم و گوشت با استخوان یک کیلو)
برنج دو و نیم پیمانه
عدس دو و نیم پیمانه
پیاز برای پختن گوشت ١ عدد بزرگ
پیاز داغ ریز سرخ شده در صورت تمایل
نمک فلفل ادویه به میزان لازم
طرز تهیه:
توضیح دادن غذایی که تقریبا مطمئنی همه بلدن یه مقدار سخته. اما وقتی احتمال می دم شاید یه دانشجو، یه تازه عروس یا یه آقای مجرد بتونه ازش استفاده کنه، ترجیح می دم کما فی السابق بند به بند توضیح بدم. پس ...
ابتدا گوشت رو با پیاز و سیر و نمک، فلفل و ادویه می پزیم.
معمولا زیاد می شنویم که نمک گوشت قرمز رو باید آخر سر بزنیم تا گوشت سریع تر بپزه. ولی من هیچ وقت نتونستم در این رابطه خودم رو مجاب کنم و چون احساس می کنم با اینکار نمک به خوبی به خورد گوشت نمی ره و گوشت، اون طعمی که باید رو نمی گیره ترجیحاً غذام رو زودتر می پزم تا نگران زود و دیر پخته شدنش نباشم. به جز این مورد که چون صحبت آموزش بود لطف کردم، نصف نمک رو اول کار و نصف اون رو اخر کار اضافه کردم. به هرحال اواخر پخت گوشت، عدس رو هم با مقدار کمی آب می پزیم در حدی که ضمن پخته بودن له نشه. (مادر من گاهی عدس رو با آب گوشت می پزن که خوب مسلماً خیلی خوشمزه تر می شه).
ما معمولاً برنج عدس پلو رو آبکش می کنیم. پس به همون روش پلوی آبکش، برنج رو بسته به نوع و مقاوتش از قبل می خیسونیم و همراه مقداری روغن داخل آب جوش می ریزیم. در اواخر کار یکی دو لیوان آب سرد به برنج اضافه می کنیم تا شوک ببینه و بیشتر قد بکشه و بعد آبکشش می کنیم که همونطور که می دونین برای پلوهای مخلوط بهتره برنج رو کمی زنده تر برداریم.
در آخر کمی روغن ته ظرف می دیم و روی هر لایه برنج یک لایه عدس می ریزیم، یک لایه مونده به تمام شدن مواد، گوشت رو گذاشته و روی اون رو با بقیه برنج و عدس می پوشونیم.
 و نهایتا برنج رو دم کرده و بعد از نیم ساعت غذای ما آماده است.

نکته:
* عدس پلویی که من با این غلظت و شدت ازش تعریف کردم با گوشت پر چرب است که باعث می شه طعم خیلی لذیذی بخودش بگیره. اما متاسفانه همونطور که توی عکسها هم پیداست، گوشتهای اینجا خشک است و من نتونستم با عکس اون چه رو که ازش تعریف می کنم نشون بدم.
* جدا از گوشت عدس پلو، مقدار عدسی هم که استفاده می شه توی طعم اون موثر است. ما توی خانواده مون مقدار عدس رو برابر با برنج بر می داریم که باز هم از نظر من خیلی خوشمزه تر از وقتی است که مقدار عدس کمتره.
* بعضی ها از دم کُن برای دم کردن برنجشون استفاده نمی کنن، ولی تجربه به من ثابت کرده بدون دم کن، بخار آبی که روی در ظرف جمع می شه دوباره داخل قابلمه می چکه و برنج اونطور که باید دون نمی شه. بنابراین از نظر من بهتره از دم کن هم استفاده کنین. یادم است خانم شیرازیان توی یکی از برنامه های آشپزی می گفتن می تونین از کاغذ روغنی هم به جای دم کن استفاده کنین که البته من خودم امتحان نکرده ام.
* یادم است هر بار می خواستم برای عدس پلو پیاز داغ درست کنم مادرم موکداً تاکید می کردن پیازداغ روی برنج نباید خیلی مشخص باشه و ما باید می شستیم اشک می ریختیم و پیاز ریز خرد می کردیم ... اما با رنده های ماندلین که این روزها مدلهای مختلفش همه جا پیدا می شه کارها واقعاً راحت شده، پس اگه دوست داشتین یه پیاز داغ خیلی ریز هم درست کنین و موقع سرو روی گوشت بدین و نوش جان کنین.
* و تمام اینها به کنار عدس پلو یکی از غذاهایی است که با روغن حیوانی طعم بی نظیری می گیره، پس در صورت امکان این مورد رو هم در نظر داشته باشین، اونوقت دیگه مطمئنم با من هم عقیده خواهید بود.

***
***
***
نوش جان :)

23 comments:

  1. به قول طغرل هی وای من :)))
    چه چشمکی می زنه لاله جوووون ... دست گلت درد نکنه و نوش جونتون ... من عدس پلو رو چند جور درست می کنم که یکیش همین مدل گوشت لای پلوئه با پیاز داغ فراااااوان که من عاشقشم ! ولی خب گوشتش رو مثل لوبیا پلو ریز می کنم ... بقیه مراحل مثل مال خودته ... یک نوع هم خاص مامان جانه با خلال بادام و پسته که به شدت خوشمزه است و متفاوت ... این مدل گوشت تکه ای لای پلو مخصوص ته چین های سرزمین مادربزرگ جان بنده ست :دی ... ته چین شهمیرزادی ... که البته با عنوان ته چین سمنانی معروفه - و دقیقا عنوانش از همین گوشتی میاد که ته دیگ می گذارند ...یک چیز وصف نشدنیه که هرچی ازش بگم کم گفتم
    با یک تهدیگ بی نظیر معطر و سرخ شده در آب و چربی گوشتی که لای برنج گذاشتند و کلی مخلفات همراهش ... گمونم یک بار رزی جون درست کرده بود ... یادمه اون اطراف دیدم ... خلاصه که
    به جز اون سیر ترشی کنار دیس با تک تک عکسها و کلماتت ارتباط حسی شدید برقرار کردم به طوری که رژیم این هفته مون هم پرید :)))))))))

    چیزی به عید نمونده رحم کنید خب به یک موجود بی اراده :))))

    ReplyDelete
    Replies


    1. LalehJanuary 13, 2013 3:08 AM
      *** عزیزم بهار جووون
      پس بگـــو ... شاید اون دوست سمنانی منم به همین خاطر می گفت عدس پلو رو با گوشت تیکه ای درست می کنن ( من همچنان دارم تلاش می کنم این مدل عدس پلو رو بچسبونم به
      :))) (فامیل خودمون
      ته چین رزی جون و درست یادم نمی یاد اما یادمه تو مجله هنر اشپزی یه بار ته چین شهمیرزادی رو یاد داده بود که البته مال خیلی وقت پیش بود و تا جایی که یادمه مخلفات خیلی زیادی داشت
      مثه کلم قمری و چغندر و سبزیجات معطر که من راستش مطمئن نبودم با این ترکیبات خوشمزه بشه اما حالا که تو اینطور تعریف می کنی باید یه بار امتحان کنم

      Delete

    2. اها شاید رزی به اسم ته چین سمنانی نوشته بوده چون یادمه یه پلوی سمنانی گذاشته
      :))) بود ولی دستورش دقیق یادم نیست باید برم سراغ وبلاگش
      به هر حال بازم ممنونم بهار جون

      Delete
  2. راستی چه اتفاقی برای دستت افتاد عزیزم ؟! امیدورام چیز مهمی نبوده باشه و در سلامت کامل باشی :*

    ReplyDelete
    Replies

    1. چیزی نشده عزیزم یه جراحت مختصره, می خواستم یه کم خودم و لوس کرده باشم
      :)))
      ♥ مرسی از توجهت

      Delete
  3. و لاله وارد میشود با یک دستور کامل از عدسسسسس پلو ، ایییییییییم ، به به ؛ دست گلت درد نکنه خانوم خوش سلیقه ، دوست خوشگلم :*

    ReplyDelete
    Replies

    1. مرسی رزکم بالا ذکر خیرت بود :)) کامنت تو و بهار جون و با هم پخش کردم و گرنه خودت
      یه توضیح مفصل راجع بهش می دادی حالا باید بیام تو وبلاگت بگردم اوووووه به چه سختی
      :))))

      Delete
  4. یعنی این یکی از پلو های هست که من هر چی بخورم سیر نمیشم
    همسرم میگه ، من با خوردن این پلو یاد عدس پلو های جبهه زمان جنگ میوفتم ، که بهش میگفتند ساچمه پلو :))))
    اما من به این حرفا گوش نمیدم و هر از گاهی میگم ، اخ خ خ خ یادم نبود ، امروز عدس پلو درست کردم :))))))
    لاله جون ، لطفا کرکره رو بکش پایین تا کسی نیومده ، من همش رو بردارم :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. الهی *** آره منم ساچمه پلو رو شنیده ام منتها برای ماش پلو
      ولی عجب ترفند خوبی به کار بردی من هر وقت می خوام غذایی که همسرم دوست نداره رو درست کنم از صبح اطلاع رسانی می کنم که شب که میاد خونه خیلی تو ذوقش نخوره اون بنده خدا هم همیشه میگه کی می گه من این غذا رو دوست ندارم اتفاقا خیلی ام دوست دارم
      :)))))))))))) منتها سالی یه بار

      Delete
  5. لاله باور نمی کنی اگه بگم من چه عشق عدس پلویی ام! وقتی کوچیک بودم غذای محبوبم تو خونه بود! تا مامانم می گفت چی درست کنم, من همیشه می گفتم عدس پلو! یعنی هیچ وقت از این غذای خوشمزه سیر نمی شدم و نمیشم! البته از تو چه پنهون ما همیشه با همون گوشت چرخ کرده و کشمش و خرما درست می کنیم, و تا حالا این جوری امتجان نکردم! ولی فکر کنم اینقد لذیذ باشه که حتی اگه کسی عدس پلو دوست نباشه رو هم به این غذا علاقه مند کنه!!!راستی یه سوال این مدلی احتیاج به ادویه پلو نداره؟ اگه نداره یعنی خیلی خودش معرکه سـت! دستای گلت خیلی خیلی درد نکنه برای این رسپی خوشمزه!

    ReplyDelete
    Replies

    1. :)) آخی ... حالا من این احساس و در مورد لوبیا پلو داشتم
      البته همون طور که گفتم عدس پلو رو هم خیلی دوست داریم هم این مدل هم مدلی که مثه شما با گوشت چرخ کرده درست بشه حالا چه قلقلی و چه مثه مایه ماکارونی
      در مورد سوالتم نه عزیزم احتیاج به ادویه پلویی نداره چون خود گوشت با پیاز و ادویه جات پخته می شه و خوش طعم است

      ممنونم شبو جون از پیامت

      Delete
  6. سلام و عرض ادب....ما بر خلاف سایر دوستان شما در این وبلاگ هنری، دو تا کار بیشتر نداریم......یا تشکر کنیم بابت غذایی که شما درست کردی و خوردیم و بر روی وبلاگ قرار دادی و یا حسرت بخوریم بابت غذایی که نخوردیم و ان را روی وبلاگ می بینیم. خدایی شرایط ما از همه سخت تر است. چه زجری میکشیم ما .... به خدا.ارادتمند سه سرو با طراوت

    ReplyDelete
    Replies

    1. سلام جناب اقای دکتر
      اولا طبق معمول همیشه لطف دارید و من رو شرمنده می کنین اما باید عرض کنم این بار قضیه به کل فرق کرده, ظاهراً شما متنی که بنده نوشتم و کامنت دوستان رو نخوندید که خوب البته حق هم دارید اما اگه نگاهی به نوشته ها بندازین می بینین صحبت, صحبت ته چین سمنانی است که ظاهرا خیلی هم لذیذ و خوشمزه است و شما و فرزانه جان با هنرمندی خاصی این غذای سنتی شهرتون رو انکار کردید و به ما وعده رستورانی رو در شهمیرزاد دادید البته ما هم این ادعای شما رو قبول داریم و مطمئنیم همین طوره که شما می فرمائید اما نمی دونم چرا بدون اینکه بخوام این مثل افتاده تو سرم و بیرونم نمی ره
      یه بار جستی ملخک ... دو بار جستی ملخک
      البته جسارت نباشه ... این مثل هیچ ارتباطی به صحبتهای ما و کامنت شما نداره
      :)))))))))))))

      *** بازم ممنون از محبتاتون

      Delete
  7. بله گلم دقیقا ... گفتم که بعضیها به این نام می شناسندش که البته درست نیست چون یک غذای کاملا محلیه و اصلا با حس ناسیونالیستی شهمیرزادیان جور در نمیاد که غیر این بشناسندش :دی ولی راست می گی یاد مجله نبودم ... اونجا و خیلی جاهای دیگه ماهیت واقعی اش رو حفظ کرده :دی

    لاله جونم اصولا تو همه شهرهای استان سمنان تا جاییکه من تحقیق کردم انواع مختلفی از برنجهایی که گوشت در ته دیگ قرار می گیره و همراه برنج پخته می شه وجود داره .. اما شباهتشون تنها در همین قرار دادن گوشت لای برنجه ... ته چین شهمیرزادی خاص اهالی شهمیرزاده و به جرات می گم تا به حال هرکی ازش خورده عاشقش شده ... همه مزه اش هم به نظر من البته، به غیر گوشت به مخلفات اطرافشه ... انشالله یک بار فرصتی ایجاد بشه که بیای ایران و خودم برات بپزم :*

    اصلا یه سفر با هم می ریم شهمیرزاد خوش آب و هوا، ته چین می زنیم بر بدن :دی

    یک غذای خاص دیگه هم دارند که خیلی طرفدار داره و البته بسی شیک و مجلسی و همه پسنده ... یک نوع کشمش پلوی محشرررر - اصلا یک چیزی می گم یه چیزی می شنوی هاااا - که اون هم با گوشت سرو می شه و کره فراوان و زعفران ... به غایت خوش عطر و خوش طعم و خوش قیافه ست ... مامانم می گفتند معمولا برای غذای نذری هم از همین کشمش پلو در مراسم ها استفاده می شده ...ته دیگ این برنج هم اتفاقا خیلی خاصه ... یک ته دیگه کمی ضخیم و برشته و زعفرانی

    اصولا شهمیرزادیها علاقه خاصی به تهدیگ دارند به خصوص وقتی که از اون گوشت چرب و پنبه ای روش بگذارند و همزمان نوش جان کنند :))))))

    لازم شد برم سراغ مامانی که به خصوص الان که فصل چغندره یک ته چین برامون بپزه :))))) ببینید با آدم چه ها که نمی کنید
    :دی

    آخ آخ لاله اگر منظور این دوستتون رستوران سنتی هوشی باشه هرطور می تونی باهاشون برو که ته چین ذغالی محشرررری انتظارت رو می کشه
    یه جایی هم تو میدون شهر هست که ته چینهای خوشمزه ای رو سرو می کنه

    حالا دیگه من نمی دونم این پست عدس پلو بود یا ته چین شهمیرزادی ؟ :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))))))))
      مرسی بهار جون
      چه فرقی می کنه عوضش کلی چیز ازت یاد گرفتم اما انصافا اینقد خوشمزه و با آب و تاب در مورد غذاها حرف می زنی که آدم سیرم به هوس می ندازی

      و جای بسی خوشحالی است که ما با یکی از مهمون نوازترین اهالی سمنان دوستیم و خیالمون راحته پامون به ایران برسه نمی ذارن تا این ته چین شهمیرزادی رو نخوردیم
      :))))))))) برگردیم غنا

      :* البته ته چین شهمیرزادی + اون کشمش پلوی محشر
      :)))) فقط امیدوارم این کامنت و بخونن

      Delete
  8. لاله جون من هم یک رگم شهمیرزادی هست . یعنی‌ ته‌‌‌چین شهمیرزادی بینظیر هست . عدس پلو هست که با سبزی درست میشه . و پر از مخالفت داخلش از جمله لبو ، سیب‌زمینی ، گوشت گوسفندی یک تیکه که پخته شده و قبل از گذاشتن داخل برنج روی آن رو با ربّ انار مزه در می‌کنند ، اسفناج که پیاز داغ و دانه انار تفت دادنند ، به ، بادمجون که درست سرخ می‌کنند شکم آن رو برش میدند داخلش رو با آلو شهمیرزادی پر می‌کنند ، هویج . واقعا این عدس پلو تو من یاد اون انداخت شاید برای گوشت یک تیکه که روش گذاشتی‌ . دستت درد نکنه عزیزم .

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عارفه جون مرسی عزیزم
      عجب معجونی است این ته چین شهمیرزادی تا بحال نشنیده بودم غذایی این همه مواد غذایی مختلف رو یه جا داشته باشه و همه هم از خوشمزگی اش تعریف کنن آفرین به مردم شهمیرزاد با این غذای خوشمزه شون

      اره عزیزم منم فک می کنم بخاطر وجه تشابهشون تو گوشت تیکه ای باشه
      **** به هر حال مرسی عارفه جون

      Delete
  9. سلام
    خيلي خيلي قشنگ بود و ايده اي جالب مخصوصا برا بچه‌ها و مهمون
    راستي اون رنگ آبي چيه؟ بلوبري؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام
      بله بچه ها خیلی باهاش ذوق می کنن
      :) راستش روش ننوشته مال چی است فقط نوشته آبی

      Delete
  10. ببخشيد كامنتم مربوط به اون تخم مرغ رنگي‌ها بود اشتباهي اين جا سيو شد
    هر چند اين پستتون هم عالي بود
    تو فيس بوك به چه اسمي فعالين؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) خواهش می کنم
      ممنونم ازتون

      اسم پیجم آشپزی با سبز و ترش و اینم آدرسش است
      https://www.facebook.com/AshpzyBaSbzWTrsh

      *** خوشحال می شم اونجا ببینمتون

      Delete
  11. سلام لاله جون . شاد و پر از انرژی باشی . الان که این عکس هارو نگاه میکنم ساعت نزدیک 4 صبحه منم که به شدت گرسنه م شد . عکسهات مثل همیشه فوق العاده ست خانومی . من هم یه بار به این شیوه حتما درست میکنم . مرسی که اطلاعات مفید و خوب آشپزیتو در اختیار همه هموطنانت قرار میدی. دستورهای آشپزیت همه استاندارد و بخوبی بیان شده .

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عرفانه جووون
      *** الهي
      نمي دونم شما عرفانه خانم (خرم) خودموني يا دوست جديدي هستين اما به هر حال اميدوارم اگه درست كردين خوشتون بياد
      *** ضمنا خواهش مي كنم

      Delete