Friday, February 08, 2013

خمیر پیتزا

برای درست کردن خمیر پیتزا دستورهای متنوعی هست که تفاوت چندانی با هم ندارن و تفاوت اکثرشون بیشتر در مقدارها و پیمانه هاست كه در اولين فرصت من هم دستور خودم رو كه سالهاست از اون استفاده مي كنم و راضي هستم براتون ميزارم. اما در حال حاضر این دستور که از جمی الیور هست و البته من يكسري تغييرات جزيي در اون داده م رو بهتون پيشنهاد ميدم، اين دستور به خاطر ترکیب آرد معمولی و سمولینا به نوعی با دستورهای دیگه متفاوته. سمولینا با رنگ زرد کهربایی از نوعی گندم سخت به نام دوروم تهیه می شه که جهت تهیه انواع محصولات خشک مثل پاستا و بلغور مورد استفاده قرار می گیره و به این خمیر یا نون طعم و رنگ بهتری می ده. زمانی که می خواستم از این دستور استفاده کنم مردد بودم آرد سمولینا در ایران به راحتی پیدا می شه یا نه که بعد متوجه شدم در فروشگاههای لوازم قنادی به فروش می ره. با اینحال حتی اگه این آرد رو در دسترس نداشتید می تونین به جای ترکیب دو آرد فقط از آرد معولی استفاده کنین.

مواد لازم: (برای ٨ تا ٦ پیتزای متوسط)
٧ پیمانه آرد نان یا ( ٥ پیمانه آرد نان + ٢ پیمانه آرد سمولینا)  
نمک ١ قاشق غذاخوری
خمیر مایه ٢ قاشق غذاخوری پر
شکر ١ قاشق غذاخوری
روغن زیتون ٤ قاشق غذاخوری
آب ولرم ١/٢ و ٢ پیمانه
طرز تهیه:
ابتدا مایه خمیر,شکر و روغن زیتون رو با آب نسبتاً گرم مخلوط کرده و کنار می گذاریم.
آردها رو الک کرده، نمک رو به اون اضافه و با هم مخلوط می کنیم.
حالا مایه خمیر رو کم کم به مواد خشک اضافه کرده، مواد رو مخلوط می کنیم
بعد خمیر رو به سطح صاف و تمیزی منتقل و مطابق شکل به مدت حدوداً ١٠ تا ٧ دقیقه ورز می دیم تا خمیر یک دستی به دست بیاریم.

 خمیر رو داخل کاسه آرد پاشی شده ای گذاشته، دوباره روی اون رو آرد می پاشیم، با پارچه مرطوبی می پوشونیم و برای ٢ تا ١ ساعت در جای نسبتا گرمی قرار می دیم تا حجمش دو برابر بشه.
و خمیر ما که برای انواع پیتزا می تونین ازش استفاده کنین، آماده است.
***
چند نکته:
* آرد سمولینا رنگ و طعم بهتری به این خمیر می ده اما در دسترس نداشتنش اهمیت چندانی نداره و می تونین بدون سمولینا هم از خوردن اون لذت ببرید.
* آردی که برای این نون استفاده می کنین ترجیحا آرد نونوایی باید باشه چون هر چه آرد سخت تر باشه و گلوتن بیشتری داشته باشه برای نون پیتزا مناسب تره.
* قبل از باز کردن خمیر به آرومی روی اون رو با دست فشار بدید تا هوای موجود در اون خالی بشه.
*وقتی خمیر رو باز کردین بهتره مجدداً به مدت ٢٠ تا ١٥ دقیقه بهش استراحت بدین و بعد مواد رو روی اون بریزید. ولی سعی کنین بیشتر از این در هوای آزاد نمونه.
* تردی و نرمی این خمیر به ضخامت اون بستگی داره اگه خمیر رو نازک پهن کنین نون پیتزای کاملا ترد و اگه کمی ضخیم تر پهن کنین نون پیتزای نرمی خواهید داشت که در هر دو حالت خوشمزه است و فقط به سلیقه شما بستگی داره.
* این خمیر رو هم می تونین بلافاصله استفاده کنین و هم دو سه روز در یخچال یا چند هفته در فریزر نگه داری کنید.
امیدوارم خوشتون اومده باشه.
و نوش جان :)

28 comments:

  1. ضمن عرض تشکر از لاله جونم اینا برای این دستور خوب, خواستم بگم بی صبرانه منتظر اون پیتزای خوشمزه بعدشم! خدا کنه که زودی عکاساش رو بزاری که خیلی هوس کردم

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسي شبو جون
      به محض اينكه عكسا و متنش و تنظيم كنم مي ذارم
      *** بازم ممنون از لطفت

      Delete
  2. salam. mishe ba ard e self-raising ham doros kard ya natije be khoobie male shoma nemishe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. *** سلام

      راستش تو خود دستور سفارش شده از آرد نون استفاده کنین من قبلاً تو دستور دیگه ای از آرد سلف ریزینگ استفاده کرده ام ولی این مدل رو ترجیح می دم یا بهتر بگم از این
      خمیر راضی ترم

      Delete
  3. دستور جالبی بود ، این پسره وروجک ، خیلی ایده های جالبی داره
    باید امتحان کرد ، یوم یوم م م

    لاله جون فقط ١ سوال ، منظورت از پیمانه همون ١٢٨ گرم هست ؟؟
    چون بنظرم وقتی با ارد که داری کار میکنی ، این مقدار به نظر نمیاد

    ReplyDelete
    Replies
    1. گیلدا جون به گرم اندازه نگرفتم ولی از همون پیمانه های شیرینی پزی استفاده کردم
      البته از لحاظ مقدار خودمم همین حس و داشتم چون قبلا که با ارد سلف ریزینگ درست کرده بودم حجمش بیشتر می شد که فک می کنم به خاطر نوع آرد و بالاتر بودن گلوتنش باشه

      Delete
  4. گیلدا راست میگه ها ، میخوای پیتزا بذاری اینجوری دهن مارو آب میندازی . زوووود باش لاله جون

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))))) الی جون
      آخه موضوع اینجاس که هر چی هنرمندن دهنشون آب افتاده
      *** به پای پیتزاهای شماها که نمی رسه ولی چشم

      Delete
  5. به به ، چه خمیری و چه عکسهای قشنگی از خمیرت انداختی ، هیچوقت فکر نمیکردم که عکسهای خمیر پیتزا رو هم بشه به این زیبائی درآورد ، خسته نباشی ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی رزی جون
      عزیزم چشمای خوشگلت قشنگ می بینه
      *** ممنونم ازت

      Delete
  6. شما خیلی خانم با سلیقه ای هستید

    ReplyDelete
    Replies
    1. *** ممنونم از لطفتون

      Delete
  7. سلام.خسته نباشيد لاله جون.من واقعا عاشق آشپزي هستم و از نکاتي که شما ميگيد کلي استفاده ميکنم
    عالي بود مرسي
    :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام مهی جون
      *** ممنونم عزیزم خیلی خوشحالم از این موضوع

      Delete
  8. laleh joon baraye freeze kardanesh be che shekl bayad freeze konim?man alan dorost kardam ezafasho mikham freeze konam nemidoonam che joori?shoone konam baz konam ya hamoonjoor gholombe kolle khamiro?kheili mamnoon misham tozih bedin behem!

    ReplyDelete
    Replies

    1. سلام عزیزم
      امیدوارم پیتزای خوشمزه ای در کنار خانواده نوش جان کنین
      خمیر رو به اندازه مصرف دفعه بعدتون بسته بندی کنین یعنی اگه برای دفعه بعد به همه ش نیاز دارین یه جا داخل سلفون و بعد ظرف در دار یا پلاستیک بذارید و داخل فریزر نگه داری کنید و اگه کمتر از اونچه باقی مونده برای مصرف یکبارتون کافی است به تعداد مورد نیاز بسته بندی و داخل فریزر بذارید.
      بعد یک روز قبل از مصرف از فریزر در بیارین و داخل یخچال بذارید و فردای اون روز یکی دو ساعت قبل از پهن کردن خمیر دوباره از یخچال در بیارین تا به دمای محیط برسه و باقیش طبق اون چیزی است که بالا هم گفته ام
      *** نوش جان

      Delete

    2. البته اگه بخواین به صورت یه نفره هم بسته بندی کنین می تونین چونه های یه نفره بگیرین و به همین روش عمل کنین
      ضمناً اگه خمیر رو توی سلفون نپیچیدین میتونین با دست چرب داخل پلاستیک گذاشته و هوای موجود داخل اون رو خالی کنین و بعد در فریزر نگه داری کنین

      موقع مصرف هم تا هنوز یخ زده است از داخل پلاستیک یا سلفون خارج و به کاسه ای که تهش رو کمی آرد پاشیدین منتقل و یه دستمال نم دار روی کاسه بکشین که سطح خمیر خشک نشه و داخل یخچال بذارید

      Delete
  9. kheili mamnoon az tozihate kameletoon...pitza va khamiresh aali shod!bavar nakardani...man az dabirestan ta hala 100 joor khamir pitza dorost kardam...hich kodoom in nashod!mersiiiiiiiiiiiiiiiii :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. *** خیلی خیلی خوشحالم

      منم از دوران دبیرستان خمیر پیتزا رو خودم درست می کنم و مدلای مختلفی رو هم امتحان کردم اما طعم و بافت این خمیر چیز دیگه ای بود

      *** در هر حال نوش جونتون عزیزم و ممنونم از اینکه اطلاع دادی

      Delete

    2. نازگل جون همین الان توی کامنت فیس بوک متوجه شدم شما این کامنت و دادی
      *** بازم نوش جونتون عزیزم

      Delete
  10. Merci az safeh foghol-adatetoon, makhsoosan az aksai keh mizarin vaseh har ghadam dastoor ghaza haa
    Appreciate all the work u have put into this, thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم از محبتتون دوست ناشناسم
      *** خيلي لطف دارين

      Delete
  11. Ba salam mikhastam in khamir ra dorost konam albate ba arde mamoli, va in ke aya mishe az roghane maye mamoli estefade kard, ba tashakor

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزيزم
      بله مي تونين
      :) نوش جونتون

      Delete
  12. سلام میشه از پودر خمیر مایه فوری استفاده کرد و مقدارش چقدر باشه

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزیزم بله من هم از مایه خمیر فوری استفاده کرده ام

      Delete
  13. درود بر شما ایا می توانم تقاضای خمیر نازک ایتالیایی پیتزا که بگونه ای خشک تر هست رو داشته باشم با سپاس

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام دوست گرامي من نمي دونم چطور متوجه مسيج شما نشدم، متاسفانه يا خوشبختانه امروز يك دستور ديگه از خمير پيتزا تهيه كردم كه البته هنوز در وبلاگ نگذاشته م اما همينجا به شما قول ميدم در اولين فرصت براي دستور خمير ايتاليايي هم در خدمتتون باشم

      Delete