Wednesday, August 08, 2012

پای چوپان







cottage pie ( کوتج پای ) یکی از غذاهای اصیل انگیس و مربوط به سال ١٩٧١ و به اصطلاح زمانی است که سیب زمینی به عنوان یک محصول خوراکی ارزان قیمت به مردم روستایی ارائه می شد و از ترکیب انواع گوشت روست شده با سیب زمینی تهیه می شد. کم کم حوالی سال ١٨٧٧ عنوان دیگه ای به  نام shepherd's pie به این اسم اضافه شد. در واقع cottage به معنی کلبه روستایی و shepherd به معنای چوپان است.  و مدعیان شپردز پای ادعا دارن از اونجا که چوپان, نگهبان گوسفند است و نه گاو, پس برای شپردز پای باید حتما از گوشت گوسفند استفاده کرد و برای کوتج پای از گوشت گوساله. ولی در عمل و در واقع هر دوی این پای ها مثل هم درست می شن و تفاوت چندانی با هم ندارند. ضمن اینکه این غذا در کشورهای مختلف اسامی متفاوتی داره که اینجا در موردش توضیح داده شده.

این غذا تنوع زیادی داره. یعنی به تعداد تمام سبزیجاتی که می شناسین می تونین  بهش تنوع بدین. من اینجا فقط از هویج استفاده کردم ولی کدو، قارچ، فلفل دلمه ای، ذرت، نخودسبز و و و ... هر سبزیجاتی که دوست داشته باشین با این غذا جور درمیاد. ضمن اینکه دوستان گیاه خوار می تونن به جای گوشت چرخ کرده از سویا استفاده کنن که در اون صورت اسم غذا به shepherdless pie تغییر می کنه که اگه فرصتی باشه ورژن گیاهی اون رو هم یه بار با هم تجربه می کنیم.
توی مواد لازم این غذا معمولاً از پنیر رنده شده هم استفاده می شه که من اینجا چون میخواستم رژیمی باشه هم پنیر رو حذف کردم هم از مقدار خیلی کمی روغن برای سرخ کردن گوشت استفاده کردم همونطور که می بینین گوشتم چرب نیست. شما اگه خواستین می تونین هم پنیر اضافه کنین هم روغن رو بر اساس اون مقداری که لازم می دونین مصرف کنین.



مواد لازم: 
گوشت چرخ کرده ٢٥٠ گرم
پیاز متوسط و خرد شده ٢ عدد
سیر رنده یا پوره شده ٢ حبه
هویج متوسط ٢ عدد
گوجه متوسط ٣ - ٢ عدد
عصاره گوشت (گالینا بلانکا) ١ عدد
رب ١ قاشق مربا خوری
نمک، فلفل، ادویه به میزان لازم
روغن مایع  ٣ - ٢ قاشق غذاخوری
سیب زمینی ٥ عدد متوسط
شیر ١/٤ پیمانه
کره ١ قاشق غذاخوری
پنیر گودا یا چدار نصف پیمانه  ( در صورت استفاده )
طرز تهیه:
ابتدا سیب زمینی ها رو به قطعه های کوچک برش داده و داخل آب جوش می ریزیم و ١ قاشق چایخوری نمک بهش اضافه می کنیم. حالا تو این فاصله که سیب زمینی در حال پختن است پیاز رو سرخ می کنیم وقتی مقداری طلایی شد سیر رنده شده رو اضافه می کنیم. فقط یه تفت کوچک می دیم و همین که بوی سیر بلند شد گوشت چرخ کرده رو به اون اضافه می کنیم. نمک، فلفل و ادویه رو اضافه و تفت می دیم. حالا هویج رو که به صورت نگینی خرد کرده ایم به مایه اضافه و مخلوط می کنیم.
بعد استوک گوشت رو با یه لیوان آب داغ مخلوط می کنیم و به همراه گوجه به گوشت اضافه می کنیم. رب می زنیم و اجازه می دیم مواد جا بیافته. یه نکته ای که مامان من همیشه رعایتم می کنه و اینجا من فراموش کردم اینه که هیچ وقت رب رو سرخ نکرده به غذا اضافه نمی کنه به خاطر همین غذاهاش یه بو و طعم دیگه ای می گیره، در هر صورت شما هم می تونین قبل از اضافه کردن هویج رب رو اضافه کنین تا با پیاز و گوشت تفت داده بشه. در هر حال وقتی مواد جا افتاد و به غلظت مناسب رسید زیر گاز رو خاموش می کنیم و می ریم سراغ سیب زمینی.
حالا سیب زمینی ها رو که پخته و آبکش کرده ایم، داخل یه ظرف مناسب می ریزیم و خوب می کوبیم تا کاملاً یک دست بشن. بعد شیر، کره و مقداری نمک و فلفل سیاه به اون اضافه می کنیم و باز خوب با هم مخلوط می کنیم.
ته یه ظرف مناسب رو چرب کرده و ابتدا مایه گوشتمون رو داخل اون ریخته و سطحش رو صاف می کنیم. بعد سیب زمینی ها رو اضافه کرده و اون رو هم با پشت قاشق صاف کرده تا بطور یکنواخت همه جای ظرف پخش بشه.
و در آخر برای اینکه وقتی آماده شد سطح اون شکل زیباتری به خودش بگیره با چنگال روی اون شیارهایی بوجود میاریم وبه مدت ٢٠ دقیقه یا تا زمانی که روی سیب زمینی ها حالت کریسپی و ترد بگیره و مقداری تغییر رنگ بده، داخل فر از پیش گرم شده با حرارت ٢٠٠ درجه سانتی گراد می گذاریم.
همونطور که بالا گفتم من از پنیر استفاده نکردم ولی در صورت تمایل می تونین روی سیب زمینی ها رو با پنیر رنده شده بپوشین و بعد داخل فر بگذارید و در نهایت غذای ما آماده است***
من چون دنبالم کرده بودن نتونستم منتظر بمونم :)))) ولی شما اگه چند دقیقه صبر کنین تا مقداری خنک بشه بهتر می تونین برش داده و داخل ظرف مخصوص سرو قرار بدین. در این حالت برش هاتون خیلی خوشگل تر و یک دست تر می شه :)


امیدوارم خوشتون بیاد :))


منبع توضیحات تاریخی: ویکی پدیا


37 comments:

  1. وااااو خیلی عالیه ؛ پس اسم اصلیش اینه ؛ من بهش میگم پای و به قول تو با تمام سبزیجاتی که میشناسیم می تونیم بهش تنوع بدیم ؛ عالیه خانومی ؛ دست گلت درد نکنه

    ReplyDelete
    Replies
    1. آره رزی جون تارخچه اش اینجور نشون می ده, البته چون دیر اومدم سراغ وبلاگ کامنت تو و عاطفه
      جون رو باهم خوندم که ظاهرا این غذا توی کانادا یه اسم دیگه داره

      در هر صورت پای چوپان, کوتج پای, شپردز پای, یا پاته چینی مهم طعمش است که
      *** خوشمزه است :) پس نوش جوونتون

      Delete
  2. اول از همه اینکه این پست پائین عالی‌ بود. برای من که آمریکا هستم و اینا سیستمشون با همه جای دنیا فرق می‌کنه خیلی به کار میاد.

    من تو ایرلند و انگلیس این غذا رو خوردم و راستش رو بخوای زیاد خوشم نیومد شاید برای اینکه من پوره سیب زمینی‌ دوست ندارم.

    راستی‌ یه چند تا از غذاهای محلی آفریقا رو بذار.

    بازم مرسی‌

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام مریم جون خوشحالم که به دردت خورده
      اتفاقا این غذا اصالتا انگلیسی است و یکی دوجا هم به عنوان یه غذای ایرلندی نام برده شده که قطعا شما ورژن اصلی این غذا رو خوردی
      البته بر خلاف شما من پوره سیب زمینی خیلی دوست دارم و خوب قطعا این غذا هم به نظرم خوشمزه اومد
      در هر حال امیدوارم از رسپی های دیگه ای که گذاشته ام و می گذارم خوشت بیاد و اونا رو امتحان کنی
      و در مورد غذاهای آفریقایی هم چشم حتما تو برنامه ام هست که بذارم ولی اگه از این
      :))))))))))) غذا خوشت نیمده بعید می دونم از اونا خوشت بیاد

      Delete
  3. چه جالب .. این غذا انگار هر جا یه داستان و تاریخچه ای داره
    در ایالت کبک کانادا هم 4 غذای سنتی وجود داره که این یکیشه. متشکل از لایه های گوشت و ذرت و سیب زمینی و بهش " پاتهء چینی " گفته میشه. چون ارزونترین غذایی بوده که سالها پیش به سیل کارگران چینی که برای کار به کانادا میومدند داده میشده

    ReplyDelete
    Replies
    1. آره عاطفه جون بعد از خوندن کامنتت توی ویکی پدیا سرچ کردم دیدم این غذا ورژن انگلیسیش است و تو کشورهای مختلف اسم های مختلفی داره
      :))) بهرحال جالب بود ... به اطلاعات همه مون اضافه شد

      Delete
  4. چه با سلیقه و اشتها اور

    ReplyDelete
  5. :)) مرسی دوستم لطف دارین

    ReplyDelete
  6. سلام استاک گوشت چیه؟؟؟لاله جون ساندویچ جیگرت عالی بود.....دست گلت درد نکنه...

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزیزم استاک یا استوک پودرهای فشرده گوشت, مرغ و سبزیجات است که تو ایران اگه اشتباه نکنم به
      :)) اسم گالینا بلانکا معروف است

      Delete
  7. azizam mitunam bejaie havij az jafario felfel dolmei estefade konam??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. آره سحر جون هر نوع سبزیجاتی که دوست داشتی می تونی استفاده کنی
      من اون روز فقط از هویج استفاده کردم ولی هیچ محدودیتی تو انتخاب سبزیجات نداری

      Delete
  8. سلام دوست ارجمند
    ضمن آرزوی قبولی طاعات شما در شبهای قدر، شهادت مولا علی(ع) را تسلیت می‌‌گویم
    با مطالب جدید در خدمت شما هستم:

    >>>> دفاع عجیب خواهر پیامبرخدا(ص) از حضرت علی(ع) و اثبات برتری حضرت علی(ع) از پیامبران
    http://bia2mofid.persianblog.ir/

    >>>> آنچه درباره شب قدر باید بدانیم(تا شب قدر را به راحتی از دست ندهیم)
    http://bia2mofid.persianblog.ir/

    امیدوارم برای شما عزیز مفید بوده باشد

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام دوست من
      *** ممنونم از شما

      Delete
  9. محشـــــــــــــــــره لاله جونم دستت درد نکنه

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم لیـــلا جون
      :))) لطف داری عزیزم

      Delete
  10. Salam laleh jan ,khaste nabashid ,kheili kheili alye ,hatman bayad dorostesh konam , vali be nazaram ba panir pitza khoshmaze tar beshe , vali ontori rejimi dige nist , kheili mamnun azat babate dastorhaye besyar alyt

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام سمانه جون
      ممنونم
      اره سمانه جون منم خودم خیلی پنیر پیتزا دوست دارم و اگه به خودم باشه رو همه چی پنیر
      می ریزم ولی اینبار ترجیح دادم یخورده رژیمی تر درستش کنم (در واقع یه جورایی
      *** (توفیق اجباری

      Delete
  11. به به. عالی شده لاله جون. چه برش های خوشگل موشگلی هم زدی. جای من خالی واقعاً من خیلی پای چوپان دوست دارم ولی از تنبلی ام درست نمی کنم. دنگ و فنگش زیاده کمی آخه اما به هر کدبانوی نازنینی مثل تو آفرین می گم. خیلی هم خوشگل شده. مرسی عزیزم :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی شادی جون لطف داری عزیزم
      :))) ... ضمنا شکسته نفسی نکن تو که خودت هنرمندی ماشالله

      Delete
  12. لاله جون من از خشگلیش میگم که ۲۰ گلم . خشمزگیش رو هر وقت دعوت کردی منو برام درستیدی میگم !!!!!!! . شوخی‌ کردم دستت درد نکنه عزیزم مطمعنم خیلی‌ خوشمزه شده . دستت درد نکنه عزیزم .

    ReplyDelete
    Replies
    1. مرسی عارفه جوون
      البته راستش و بخوای چون داغ داغ برش زدم فرمش اونجوری که دلم می خواست نشد و خودم
      :)) ازش راضی نیستم ولی طعمش خوب شده بود
      بعدم شوخی نه و شما جدی بگو
      اگه من دعوتت کنم ارزشش و داره برای یه پاااای پاشی تا آفریقا
      بیای؟؟
      :) دعوت یک اصفهانی

      Delete
  13. Leila jan mikhastam bara nahar dorostesh konam aya mishe az kedo va havij ba ham estefade kard va age mishe bayad mesle havij negini kard ,kheili mamnun

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام سمانه جان
      ببخشید اگه از وقت نهارت گذشته و دارم جوابت رو می دم امشب مهمون داشتم و تازه اومدم سراغ کامپیوتر
      سمانه جون همونطور که گفتم همه جور سبزیجات برای این غذا مناسب است و انتخاب اون بستگی به ذائقه خودتون داره. در مورد خرد کردنشم هرطور دوست داشته باشی می تونی خرد کنی منتها اگه هویج رو نگینی خرد کردی کدو رو هم نگینی خرد کن و اگه حلقه کردی کدو
      ...رو هم حلقه کن که ترکیب سبزیجاتت یه دست باشه

      Delete
  14. salam lale joonam man mikham in ghazato baraie mehmoni bedorostam 7nafarim tu siniie fer in ghaza khob misheeee???tarkibe havijo badejan khob misheee???????in ghaza mehmonamo sir mikone manzoram ine ke mikham in ie no ghazaro beshon bedam???????

    ReplyDelete
    Replies
    1. سلام عزيزم
      سحر جون سوالاي سختي مي كني :)))) چون همه جوابا بستگي به ذايقه خودت و مهمونات داره. منتها پيشنهادي كه مي تونم بهت بدم اينه كه يه بار قبل از اومدن مهمونات براي خودتون درست كن تا هم از طعمش مطمن شي و هم از مقدارش،
      ولي در مورد سيني فر نه جالب نمي شه، بهتره تو يه ظرف نسوز ديواره بلند درست كني كه بتونه خوب فرم بگيره يا به عبارت ديگه فرم خودش و حفظ كنه
      موفق باشي عزيزم :))

      Delete
  15. سلام خانومی.
    من این غذا رو امروز برا نهار درست کردم .روش مثل مال تو طلایی شد امابه نظر میاد مال تو سیب زمینی هاش مثل کوکو شده و خودشو گرفته که تونستی برش بزنی .ولی مال من
    سیب زمینی هاش همینطور به شکل پوره (نرم) مونده بود و وقتی برش زدمو تو بشقاب گذاشتم ولو شد
    ایراد کارم چیه؟
    یه جا خوندم قاطی سیب زمینی ها به جای شیر از تخم مرغ استفاده کرده بودند تو اینجوری تا حالا درست کردی؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. نه عزیزم من با اینکه این و داغ برش زدم همچین مشگلی نداشتم و تخم مرغ هم اضافه نکردم.
      در مورد مشگل شما: سیب زمینی وقتی خنک می شه خودش و خوب می گیره و وقتی از کره هم استفاده بشه بیشتر به فرم گرفتنش کمک می کنه. ممکنه شما به جای کره از روغن مایع استفاده کرده باشی؟ یا در صورت استفاده از کره مقدار شیر و کره و سیب زمینی رو همونقدر که گفتم استفاده کردی؟

      Delete
  16. اره عزیزم.به خاطرهمسرم از کره استفاده نکردم.

    ReplyDelete
  17. پس به همين دليل است نيلوفر جان
    ***

    ReplyDelete
  18. سلام لاله جان.ممنون که اینقدر با حوصله و به طور کامل جواب سوالها رو میدی.
    راستش من عاشق انبه هستم و شنیدم تو بعضی کشورها(شرقی)از انبه برای پخت غذا و سس استفاده میکنند.گفتم تو که اینهمه تو اشپزی خبره ای شاید دستور این غذاها و سسها رو بدونی.بازم ازت یکدنیا سپاسگذارم

    ReplyDelete
    Replies
    1. خواهش می کنم نیلوفر جان
      اره عزیزم درست شنیدی
      البته منم خیلی انبه دوست دارم خصوصا انبه های استوایی که طعم بخصوصی دارن ولی راستش چون اولین باری که طعمش و توی یه دسر امتحان کردم و اونطور که انتظار داشتم از اب در نیمد دیگه توی غذا ازش استفاده نکردم جز در مورد خورش انبه که با انبه نرسیده یا ترش و تقریبا مثه خورش کرفس درست می شه فقط زمان چیدن انبه باید وقتی باشه که انبه ها مثه چاقاله خودمون باشه
      من این غذا رو درست کرده ام و خیلی دوست داشتم چون با ذائقه ام نزدیک بود ولی در مورد انبه شیرین هنوز تجربه ای ندارم ولی اگه غذایی پیدا کردم که احساس کردم خوشمزه می شه و وقتی درست کردم باز هم از طعمش راضی بودم حتما اینجا با شما هم در میون می ذارم

      Delete
  19. افرين خيلي همه چيز خوب توضيح داده شده و غذاهاي خوبي رو انتخاب كردين فقط سايتتون فيلتره مت كه فيلتر شكن داشتم اما فيلتر✌

    ReplyDelete
    Replies
    1. ممنونم عزيزم
      بله متاسفانه فيلتره، اما حتما راه حلي براش پيدا مي كنم
      ***

      Delete
  20. salam..nagoftin tabaghe chandom fer va too che damayiii??

    ReplyDelete
    Replies

    1. مهسا جان فر رو از قبل روی حرارت 200 درجه سانتی گراد تنظیم می کنین وظرف رو در طبقه وسط فر قرار می دین تا زمانی که روی سیب زمینی ها طلایی بشه
      ضمنا ممنون از یاد آوریتون ... الان به متن اضافه می کنم

      Delete
  21. salam
    mamnoon az webloge khoobetoon.
    man ye soal dashtam. man majbooram mamoolan shaba ghazamo dorost konam va bezaram yakhchal va farda mojadadn garm konam. be nazaretoon age in ghazaro too ye zarf dorost konam o bezaram yakhchal va farda mojadadan ba hamon zarf bezaram too fer garm konam tamesh bad nemishe ya khamir nemishe?
    mamnoonam

    ReplyDelete